Да носиш “Vision Pro” в продължение на две седмици – мазохизъм или страст

Крис Веласко от “Вашингтон пост” пише статия за новата технологична джаджа – “Vision Pro” – която лично е изпробвал в продължение на две седмици. Той споделя, че хедсетът на “Apple”, пуснат на пазара през февруари 2024 г., на стойност 3499 долара, още не е усъвършенстван напълно, но го кара да бъда оптимист за “пространствените” компютри.

Разказва как заспал, гледайки филми на “Vision Pro”, като преди това наблюдавал как виртуални самолети кацат в Атланта, докато слушал служители по контрола на въздушното движение. После си избрал печено месо през камерите на очилата, което изял без ни най-малък проблем.
Когато влезете в ритъм, използването на “Vision Pro” може да бъде вълнуващо, твърди Веласко. Но самият той, за да провери какво наистина може да направи “пространственият компютър” за него, носи “Vision Pro” всеки ден в продължение на две седмици и след това споделя наблюденията си.

Какво е да носите хедсета в продължение на часове
Може да сте в състояние да носите 1.3-килограмовите “Vision Pro” четири или пет часа, но има риск вратът ви да започне да се схваща. Веласко споделя, че той лично не е имал световъртеж, а колежка, склонна към морска болест, намерила преживяването с хедсета за изненадващо поносимо, въпреки че признала, че след 45 минути започнала да се чувства странно.

Навигация: Когато отворите дадено приложение, то просто се носи в света около вас, където и да го поставите, дори ако се отдалечите. Ако доближите приложението до себе си, можете да взаимодействате с него така, както работите с iPad. Все пак ще трябва да свикнете да навигирате с очите си. За приложенията, които не са непосредствено до вас, можете да погледнете право към тях и да съберете палеца и показалеца си, за да си изберете нещо. Веласко споделя, че е наблюдавал как напълно начинаещи схващат тази подробност веднага, но все пак има нужда от време за усвояване.

Често му се случвало да погледне към нещо, което иска да избере и да стисне пръстите си, но да не се случи нищо.
“Щраквал съм” върху грешното нещо, защото елементите на приложението или уебстраницата са били твърде близо едно до друго. Дори съм премествал прозорци на приложения на съвсем друго място, защото не съм осъзнавал, че пръстите ми се докосват, преди да преместя ръката си”, обяснява Веласко.

Ако “Vision Pro” има една цел, то тя е да ви позволи да поставите съдържанието и приложенията, които искате да използвате, там, където ви трябват. Можете да стартирате девет или десет приложения, преди хедсетът да започне да се затруднява, а Веласко прекарва дни в изпробване на приложенията на различни места, за да види кое от тях е полезно.

Изненадващо, тези плаващи приложения му били най-полезни при справяне с ежедневните задължения. Много често той миел чинии на ръка – нещо, което намирал за изключително досадно. Но когато над мивката му започнал да плува видеоклип от YouTube, с който той можел да си взаимодейства, без да си мокри телефона или да си докосва слушалките, това занимание станало забавно. Също така той винагил забравял за дрехите в сушилнята. Сега, когато пере, той окачва виртуален таймер в антрето си като визуално напомняне.
А по време на кратките си следобедни тренировки той си пуска “Slack” и електронната си поща да плуват встрани, докато бавно кара стационарното си колело. Чрез завъртване на малък циферблат (така наречената цифрова корона) той може да замени апартамента си със скалист хавайски пейзаж и лек вятър.

Работа и забавление
На теория “Vision Pro” може да бъде преносим, личен офис – просто си подреждате работните приложения и се захващате за работа. Веласко го правел по няколко часа всеки ден и видял, че определено е изпълнимо. За целта свързва “Bluetooth” клавиатура и един от тракпадите на “Apple” към слушалките, защото използването на вградената виртуална клавиатура е трудна задача.
За да работи бързо, той разчита на режима “Virtual Desktop” на слушалките, който се свързва с близкия “Mac” и превръща екрана му във виртуален прозорец, чийто размер той спокойно може да променя. Когато редактира снимките си или форматира адреси с покани за сватба, каквато му е работата, той признава, че все пак предпочита традиционния си компютър с голям екран.

Готови ли сте за 48 часа с “Vision Pro” на “Apple”. И заслужава ли си?
Ако имате лаптоп на “Apple”, просто трябва да го погледнете – над компютъра ще се появи бутон “Connect”. Но ако използвате нещо като “Mac Mini” или затворен “MacBook”, закачен към монитор, “Vision Pro” може да се затрудни да го намери. Веласко споделя, че когато започнал да описва преживяванията с “Vision Pro”, трябвало да направи три опита, за да задейства виртуалния работен плот.
Освен това свръхярките екрани на хедсета са категоричен знак, че през тях може да си осигурите невероятно домашно кино.

Веласко пропуснал да гледа “Опенхаймер” в Imax, но след като си го включил на виртуален екран, голям колкото хола му, видял, че това далеч не е лоша алтернатива. А звукът, идващ от комплекта високоговорители, бил толкова добър, че в повечето случаи оставял слушалките си.

По време на по-дълги филми ще трябва да държите батерията на “Vision Pro” включена – Веласко споделя, че обикновено с едно зареждане тя издържала между два и три часа.

Веласко няма търпение да види как магазинът за приложения на “Vision Pro” ще се променя с течение на времето – засега той е забавна смесица от практични инструменти (като “Office” приложенията на “Microsoft”), хитроумни опции (като “Day”, които дори ви позволяват да въртите винилови плочи върху грамофон) и странни – като “Xaia”, представляващи варианти за терапия с изкуствен интелект.

Като цяло Веласко е убеден, че новият “Vision Pro” на “Apple” е предизвикателство за разбирането ви за лично пространство. Без съмнение хората започват да се отнасят малко по-различно към вас, когато ви видят на улицата да носите “Vision Pro”.

Вие, от своя страна, ще виждате заобикалящите ви хора почти нормално през камерите на хедсета. Веласко уточнява, че употребява думата “почти”, защото е възможно човек да усети, че видеоканалът малко се размазва, докато той движи главата си. Ето защо е добре да се внимава, докато човек минава покрай други хора, тъй като уредът блокира периферното му зрение.
Но ако той гледа право в някого пред себе си, той може да задейства набор от цифрови очи на външния екран на слушалките. Тези “очи” се захранват от все още намиращите се в бета-версия “Personas” на “Vision Pro”, който представлява виртуален стенд за видеоразговори “FaceTime” или срещи в “Zoom”.

Годеницата на Веласко се възползвала от “FaceTime” разговорите. Негов приятел пък го научил да използва опцията “Persona”. Факт е, че първият половин час, в който Веласко гледал фалшивото му лице, бил изнервящ. Но когато разговорът се проточил близо час, странното усещане изчезнало – все едно човек вижда приятеля си, а не някакво странно факсимиле. И приятелят на Веласко се чувствал по същия начин и в крайна сметка свикнал.

За съжаление “Vision Pro” има и проблем със споделянето. Режимът “Потребител за гости” позволява на приятелите ви да се включат към вашите приложения, но при пробите на Веласко двама от трима души трудно преминали през процеса на настройка. Един от тях си поставил хедсета четири пъти, преди дори да разбере, че не гледа към Веласко. Липсата на поддръжка за няколко потребители едновременно означава, че общата употреба на устройството вкъщи не е възможна така, както е с “Mac” или “iPad”.

За щастие има поне един начин, благодарение на който “Vision Pro” може да ви накара да се чувствате по-свързани с другите: Можете да го използвате, за да гледате завладяващи видеоклипове, заснети с “iPhone 15 Pro”, “15 Pro Max” или друг “Vision Pro”. Тях можете да ги гледате като нормални 2D видеоклипове на “iPhone”, уточнява Веласко. Те не винаги са реалистични, но когато сцените са заснети точно, той се чувствал като част от тях и бил някак по-малко самотен.

Засега обаче Веласко смята, че “Vision Pro” е твърде обемист и скъп и като продукт от първо поколение има нужда от подобрения.
Той обаче е категоричен, че това е поглед към един нов начин на живот с технологиите, който може да бъде полезен за много хора, ако някои негови присъщи странности бъдат преодолени.
Като за начало Веласко съветва потребителите да участват в демонстрации в “Apple Store”. “По-добре е да загубите 25 минути, отколкото хиляди долари”, предупреждава той, пояснявайки, че това е най-лошият вариант.

След двете седмици експерименти той е убеден във възможностите на “Vision Pro” – научил се е да управлява приложенията, може и да се връща обратно към реалността, когато поиска, но все пак споделя, че не е готов да носи тежкия хедсет за дълъг период от време, за да прави иначе нормални неща за реалността и да плаща за това 3499 долара.