César 2021 – в дух на солидарност с киноиндустрията

Европейският еквивалент на престижните награди „Оскар“ ще се проведе, като бъдат спазени задължителните противоепидемични мерки. Но тазгодишната церемония ще обърне повече внимание на киноиндустрията, която понесе огромни финансови загуби през 2020-а, заради избухналата пандемия от коронавирус. Ето какво трябва да знаете за предстоящото 46-то издание на наградите „Сезар“.

 

Тази година мнозина любители на света на седмото изкуство, особено във Франция, се надяват 46-тата церемония по връчването на престижния кинематографски приз „Сезар“ да премине гладко. Да припомним, че миналата година се заформи огромен скандал заради филма на Роман Полански, за който списание „Banker Special“ вече писа – https://special.bg/roman-polanski-razdelya-frenskoto-kino/ .

Водеща на 45-та церемония бе Флоренс Форести.

Културното събитие ще се проведе за първи път в известната концертна зала „Олимпия“, а не както беше досега в „Плейел“. В „Олимпия“ са се извисявали гласовете на редица известни и талантливи музиканти като Арета Франклин, Далида, Лучано Павароти, Селин Дион, а през 2009 г. и на примата на българската естрада Лили Иванова. Но защо „домакинът“ бе сменен за 2021 година?

Сцената на „Олимпия“.

В интерес на истината, концертната зала в деветия парижки район не се използва само за музикални цели – филмовите прожекции са също нещо напълно обичайно. А тази година церемонията „ще отдаде почит на всички от кинематографския бранш, чиито киноленти бяха лансирани през 2020 година, въпреки здравната криза“.

Рошди Зем и Марина Фоа.

Френският киноактьор, кинорежисьор и киносценарист от марокански произход Рошди Зем бе избран за президент, а актрисата Марина Фоа („Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра“ (2002), „Живот назаем“ (2010) и „Ателието“ (2017) ще бъде водещата на галавечерта. Датата на събитието също вече се знае –  12-ти март, като то ще бъде излъчено от френския телевизионен канал Canal+.

 

Ето и някои от номинираните актьори и киноистории:

 

– „Най-добър филм“ – „Лятото на 85-а“, „Любовни афери“, „Моето магаре, моят любовник и аз“, „Тийнейджърки“ и „Сбогом, глупаци“.

– „Най-добър актьор“ – Сами Буажила в „Син“, Ламбер Уилсън в „Дьо Гол“, Нилс Шнайдер в „Любовни афери“, Албер Дюпонтел в „Сбогом, глупаци“ и Жонатан Коен в „Огромно“.

– „Най-добра актриса“ – Мартийн Шевалие в „Ние двете“, Лор Калами в „Моето магаре, моят любовник и аз“, Барбара Сукова в „Ние двете“, Виржини Ефира в „Сбогом, глупаци“ и Камелия Джордана в „Любовни афери“.

– „Най-добра филмова музика“ – Жан-Беноа Дюнкел за „Лятото на 85-а“, Матей Братескот за „Моето магаре, моят любовник и аз“, Кристоф Джулиен за „Сбогом, глупаци“, Стивън Уорбек за „ДНК“ и Rone за „Нощна разходка“.

– „Най-добър документален филм“ – „Монополът на насилието“ на Давид Дюфрен и Бертран Февр и „Тийнейджърки“ на Себастиан Лифшиц и Мюриел Мейнар.

– „Най-добър чуждоезичен филм“ – „Тъмни води“ на Тод Хайнс (САЩ), „1917“ на Сам Мендес (Великобритания и САЩ), „Августовската девица“ на Хонас Труеба (Испания), „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания).

Награда „Сезар“.

 

Оттук можете да прочетете и за новите правила, които неотдавна Академията на „Сезарите“ гласува – https://special.bg/roman-polanski-v-nemilost-frenskata-filmova-akademiya-vavezhda-novi-pravila/ .