Роман Полански в немилост: Френската филмова академия въвежда нови правила

Преди няколко дни Френската филмова академия, връчваща престижните награди „Сезар“, взе важно решение, което пряко засяга полския кинорежисьор и някои негови колеги. Ето какво е то:

 

На 10-ти ноември Академията за „Сезарите“ гласува за премахването на понятието „исторически член“ в рамките на управлението, което доведе и до отстраняването на Роман Полански и 18 други негови колеги. Инициатори на решението са Вероник Кайла и Ерик Толедано – новото дуо начело на Академията.

Вероник Кайла и Ерик Толедано.

То бе прието с мнозинство от 134 гласа (6 – „против“ и 15 – „въздържал се“), а с премахването на „исторически член“ приемането на новите кандидати ще се осъществява само чрез демократично гласуване. До този момент въпросните исторически членове се ползваха със запазено място в културната институция, благодарение на техни предишни успехи и присъдени награди в света на седмото изкуство. Но промяната се наложи, тъй като старото правило засягаше и някои проблеми личности като Роман Полански, обвинявани в сексуален тормоз.

Роман Полански.

Да припомним накратко, че постиженията и прожектирането на последната лента на френско-полския режисьор – „Офицер и шпионин“ – разбуни духовете на мнозина, особено на феминистки като френската актриса Адел Хенел, сънародничката ѝ и режисьорката Селин Шама и холивудската знаменитост Шарлиз Терон, както вече писахме – https://special.bg/sharliz-teron-i-adel-henel-sreshtu-roman-polanski/ .

Поздравявам Вероник Кайла и Ерик Толедано за първата въведена реформа, засягаща Академията за „Сезарите“! Повече няма да има „членове по право“. Френското кино избра да уважава паритета и демокрацията, за да го представляват.“ – изразни радостта си продуцентът Марк Мисоние в Twitter.

Противничките на Полански.

В интерес на истината, въпреки че мнозина приветстват решението на Френската филмова академия, голяма част от привържениците на Роман Полански, като култовата актриса Брижит Бардо, не останаха очаровани от него.

Но с или без кинорежисьора на „Пианистът“, Академията се подготвя за 46-ото издание на церемонията по връчването на наградите „Сезар“, планирано за февруари 2021 година.