За човешкото и свръхчовешкото с ултрамаратонеца Краси Георгиев

По пътя към хипнозата, кухнята на Гордън Рамзи, наркотиците, ултрамаратоните и телевизията … За вълнуващата история на ултрамаратонецa Красимир Георгиев разказва самия той пред Banker Special.

 

Той определено е човек с всестранни интереси. Тръгва към Острова, за да изучава хипноза с 60 паунда в джоба, а когато те свършват се озовава за месец и половина на плажа, където се наложило да живее.

„Случвало ми се е да ям от кофите, но бях с ясното съзнание, че това е временно състояние, което ще се промени просто, защото исках да живея в Лондон“, споделя Краси.

Записва се да учи психология и започва работа в доброволческа организация, която защитава жертвите на насилие.

„Изкарах там около пет години и разбрах, че явно психологията не е моето призвание. Много ме натоварваше“, споделя още ултрамаратонецът.

И така … до кухнята с Гордън Рамзи

Всичко започва след като се запознава с французин – готвач. В началото бели картофи и мие чинии. След това започва да работи в големи ресторанти и хотели, сред които „Хилтън” и „Мериан”. И така, та чак до екипа на Гордън Рамзи

„Харесваше ми адреналина на истинската кухня, където 10-15 човека правят нещо с ръцете си и са нейния оркестър“,  коментира Краси. По думите му – Гордън е изключителен. В кухнята му цари пълен перфекционизъм, а дисциплина е един от важните елементи в нея.

„Трябва да знаеш къде искаш да бъдеш и какво искаш да направиш със себе си, и той ще те научи“, обяснява маратонецът за Рамзи.

Краси работи по 17 часа на ден при убийствено темпо, което съчетава и с употреба на наркотици.

„Лондон е парти град. Там пробвах екстази, кокаин. Работех много и лудувах много. На мен ми беше интересно. Не използвах наркотиците, защото животът ми е тъжен, а от чисто любопитство“, казва още той.

Дълго време Краси живее с дилър и неусетно започва да взима опиати всеки ден, а не само през уикенда, както си е обещал в началото. Това любопитство го води до ръба – да скочи в река Темза и да сложи край на живота си. Благодарение на съдбата това не се случва. Думите на случаен минувач го карат да се замисли – „какво всъщност искам да бъда!“

„Превърнах се в нещо, което не искам. На другия ден си казах до тук бях и отидох във фитнеса“, вече с усмивка разказва той.

Да намериш себе си отново в света без пороци …

Когато се качих на пътеката видях един друг свят. Излязох от фитнеса, запалих цигара и се отвратих от себе си. В този ден оставих всичко, включително старите си приятели, които нямаше да ми позволят да продължа напред“, спомня си той за първата крачка.

За един месец сваля 25 килограма. Тича  всеки ден от седмицата. Благодарение на треньора си Мат започва да бяга по 5 км., по 10 км. и така до първия си маратон в Единбург, където бяга 42 километра.

„Почувствах се като супермен, това чувство е уникално – да постигнеш нещо, което дори не си предполагал, че можеш. Това беше началото“, казва още Краси.

Той има късмета да е сред малкото хора, завършили един от най-известните и тежки маратони – Badwater (217 км в Долината на смъртта в САЩ), както и ултрамаратона Brazil 135+, който се провежда в южноамериканската джунгла и е с дължина 257 км. Споделя, обаче, че най-тежкото бягане за него е на Полярния кръг.

„Беше -55 градуса. Толкова е тежко, че участниците се канят, не може просто да се запишат“, спомня си Краси.

След като взима всичко, което е искал от Лондон решава, че  ще търси своето място другаде. Първоначално мисли за Камбоджа, но треньорката му го кани в Америка. Така се озова в Джаксън, Уайоминг и се влюбва в Щатите.

Така след дълги приключения по света Краси се завръща в родната България, за да посрещне новите

предизвикателствата, но този път с кауза

Краси винаги застава зад идея или изпълнява ултра невъзможно предизвикателство, за да подкрепи някого.

„Да промениш живота и съдбата на някого към по-добро, това ме мотивира и вдъхновява. Тази обратна връзка е незаменима. Това ми харесва – да видя как хората прогресират.“

Ултрамаратонецът е на мнение, че днешните ролеви модели не са това, което иска да вижда. Споделя, че прави това, което прави, за да покаже, че има истински хора, които трябва да бъдат следвани. За целта си поставя ново предизвикателство, но този път в телевизията.

„Човешкото и свръхчовешкото с Краси Георгиев“

Той започва авторски проект, предаване – „Човешкото и свръхчовешкото с Краси Георгиев”. В него ще се разказват историите на обикновените хора с невероятни съдби, преодолели тежки превратности в живота си, но успели да се измъкнат и да оцелеят благодарение на силния си дух. Личности, които дават пример и вдъхновение.

Краси споделя, че всеки участник ще приготвя своя бърза любима рецепта в предаването. Ще правят упражнения, а лекари и специалисти ще дават  съвети по актуални теми.

Подготвя и книга за десетте най-важни урока в живота му.

„Няма да пиша биография. Тя ще се състои от 10 глави с 10 разказа от моя живот, но поднесени под формата на принципи, които са ме подържали досегашната ми трансформация“, споделя маратонецът. Книгата ще бъде представена в средата на декември.

Опиши ми пътя, който си извървял в едно изречение …

„Тичане към себе си!“

„Ултрамаратоните – тези предизвикателства, които си поставям не са само, за да покажа, какво мога да направя физически, а за да науча повече за себе си, защото се поставям в една ситуация, в която никога не съм бил.

Няма как да бъдеш в зоната си на комфорт и да разбереш колко всъщност можеш, а когато твоята чаша е пълна, можеш да осигуриш нещо и за другите.

Всеки трябва да следва своя път…  аз го направих и то за добро.“