Cartier за първи път пред Omega

Ако се вярва на съкровищницата от информация, посветена на швейцарската часовникарска индустрия, а именно – ежегодното изследване на инвестиционната банка Morgan Stanley и компанията LuxeConsult – то през 2021 г. часовникарите от Cartier за първи път са изпреварили колегите си от Omega.

 

Cartier имали по-добри резултати и като брой произведени часовници (600 хил. екземпляра), и като оборот – (2.4 млрд. швейцарски франка). Друг е въпросът, че според изчисленията на съставителите делът на часовникарите в общия годишен оборот на бижутерийния гигант, оценен на 8.5 млрд швейцарски франка, е само 28 процента.

Тази цифра откроява нишата, която заемат часовниците Cartier сред почитателите на фината механика: те ги смятат не толкова за инструменти, с които да измерват времето, колкото за украшения.

Cartier.

Тези часовници са харесвани не заради твърде голямата им сложност и не заради функционалността им, а заради стила. Cartier е кралят на формите, и такова разнообразие от корпуси няма у нито един друг производител. Елегантните, неподвластни на времето модели на Cartier не могат да бъдат сбъркани с други, те следват само собствените си тенденции.

Както обикновено, на Watches & Wonders се появиха много впечатляващи модели.

Минималистичните циферблати, без каквито и да било обозначения, са отличителен знак на стоманените кварцови модели Tank Must de Cartier, отнасящи се към часовниците от „входно” ниво, но тази година също такъв наситено черен циферблат сложиха и на Tank Louis Cartier върху корпус от жълто злато, снабден с механизъм за ръчно навиване.

Още два модела Tank Louis Cartier получиха едноцветни цифeрблати с четирите класически за стила на марката римски обозначения – III, VI, IX, XII, един от циферблатите е с фирмения цвят на къщата – червен (той също е съчетан с корпус от жълто злато), другият е в антрацитно сиво (в случая корпусът е от розово злато).

Pasha de Cartier.

Топло приетата преди две години премиера – завърналите се в строя Pasha de Cartier – придоби подвижна решетка, закриваща сапфиреното стъкло на циферблата. В решението не търсете никаква функционалност – решетката не е за защита на стъклото, а чисто декоративен детайл, добавящ чар на и без това екстравагантния облик на Pasha de Cartier.

Решетките се изработват от жълто или розово злато. Те могат да бъдат инкрустирани с брилянти, съчетаващи се с декориран със скъпоценни камъни люнет, и стават за моделите Pasha de Cartier с корпуси с диаметър 30 мм (кварцов механизъм), 35 мм или 41 мм (последните два размера са в комплект с автоматично калибриране).

Проследявайки йерархията на часовниците  в колекциите на Cartier, не можем да пропуснем триото необикновени Santos-Dumont. Корпусите им са 43.5 х 41.4 мм и са обработени с лак, с който са покрити лицевата страна и люнетът, закрепен към корпуса с осем винта, чиито глави са оставени отвън, за да се виждат. Черен лак „се полага” на стоманените часовници, чието производство не е лимитирано, бежов – на версията в корпус от розово злато (серия от 250 екземпляра), бордо – на платинените (общо 150 екземпляра).

Cartier.

Използването на свръхтънкия (с дебелина 2.1 мм) ръчно навиващ се механизъм с две стрелки (без секундарна), доставян от манифактурата Piaget, позволи дебелината на корпуса да бъде намалена до 7.3 мм.

Тази година измежду всички нови продукти на часовникарската къща златната версия на Santos-Dumont Extra-Flat е квинтесенцията на вече споменатата  елегантност, присъща на Cartier.

За званието „най-изискани часовници” със Santos-Dumont са готови да се преборят Tank Chinoise, смятани за едни от най-престижните в часовниковата гама на къщата колекции Cartier Prive.

Всичко е направено по каноните на колекцията: корпуси 39.4 х 29.2 мм само от скъпоценни метали (жълто и розово злато, платина), лимитирани серии, ултратънки ръчни механизми, осигуряващи малка дебелина (6.1 мм)  на корпуса.

Cartier.

Наред с три модела с класически циферблати (тиражът във всеки от металите е 150 екземпляра) има и малко по-обемисти (с дебелина 7.7 мм). При Tank Chinoise Skeleton са оставени частично да се виждат механизми (впрочем скелетонът е един от фирмените часовници с усложнена конструкция на Cartier).

Те ще се появят във версии от жълто злато, платина (по 100 екземпляра) и в ексклузивна бижутерийна версия с инкрустирани брилянти (20 екземпляра). Общи елементи за всички са грапавите бранкарди (вертикални странични елементи на корпуса), яки хоризонтални полирани елементи, които във версията от жълто злато са покрити с черен лак. Мостовете на механизма също са лакирани, оправдавайки названието на модела, което се превежда като „китайски танк”.

Накрая, за колекционерите, за които само безупречният стил не е достатъчен, часовникарите на Cartier са подготвили същински трик, при това издържан в стила на фирмените традиции.

Masse Mysterieuse.

Това е Fine Watchmaking Masse Mysterieuse – представител на отряда на „тайнствените часовници”, един от времето на Луи Картие, който обичаше усложнените часовници на къщата.

Часовниците от този тип се отличават с прозрачен циферблат и сякаш са окачени във въздуха стрелки, задвижвани от система от зъбни колелца, скрити под фланеца, опасващ циферблата.

Този път инженерите са надминали себе си и в продължение на осемгодишно разработване са „сместили” всички елементи на часовниковия калибър върху полукръгла платина (основата на механизма), свободно въртяща се около централна ос, както прави роторът на системата за самонавиване.

Cartier Libre.

По този начин полукръглият по форма механизъм е същевременно и самонавиващ се ротор. От тук идва и названието – Masse Mysterieuse – тайнствена тежест. Часовникът в платинен корпус с диаметър 43.5 мм и дебелина 12.64 мм ще бъде произведен в 30 екземпляра, всеки от които се оценява на 250 000 евро.

Анонсирани са също две ексклузивни бижутерийни серии Masse Mysterieuse по 10 екземпляра всяка с украса от правоъгълни диаманти – тип багети.

Ръчните часовници са още един повод да се демонстрира пред дамите бижутерийното майсторство на къщата. Моделите Innovation от колекцията Coussin de Cartier от бяло злато се сдобиха с украсена със скъпоценни камъни гъвкава мрежеста „пола” около корпуса. Тя може да бъде стискана с пръсти, но щом натискът се прекрати, се връща в първоначалното си положение.

На изложбата бяха показани две версии, всяка от които ще бъде произведена в 20 екземпляра: бяла с брилянти и синьо-зелена със сапфири, зелени гранати и турмалини.

Накрая, може би най-ефектният предмет в къщата в Женева – е бижутериен часовник – гривна в стил ар деко Cartier Libre, създаден по мотиви от изработената от планински кристал и диаманти през 1930 гривна за холивудската дива Глория Свенсън.

Гъвкавото закрепване на звената на гривната позволява тя да бъде завъртвана и носена както с циферблата навън, така и навътре. Бяха демонстрирани три версии с корпуси от жълто, розово и бяло злато в различни цветови гами в зависимост от използваните за инкрустация скъпоценни камъни.