Първо издание на Фестивала на светлините LUNAR

След по-малко от час – в 20.30 часа, в София, започва първото издание на Фестивала на светлините LUNAR. То ще продължи до 9-и май.

 

В тези дни, и в същия час, из центъра на столицата са предвидени 3D мапинг спектакли, проекции и светлинни инсталации.

Събитията ще превърнат централната част на столицата в огромна галерия под открито небе, в която български и международни артисти ще демонстрират уменията си в дигиталното изкуство.

На 9-и май спектакълът ще е озаглавен „Представи си“. Той ще е посветен на Денят на Европа и по особен начин ще бъде осветена фасадата на Квадрат 500, който е част от Националната галерия.

Триизмерното видео мапинг шоу ще посветено на темата за мира и основните европейски ценности. Историята, разказана чрез спектакъла, ще бъде представена през погледа на млад човек, в когото се борят вътрешните гласове на страха и съмнението, на надеждата и вярата.

Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, фестивалът LUNAR има за цел да разкаже истории, да провокира въображението, да изненада и привлече вниманието към новите тенденции в сферата на дигиталното изкуство. То сякаш ще съживи едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата.

Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH се надява чрез Фестивала на светлините LUNAR България да бъде поставена на международната карта на светлинното изкуство.

Той се надява този формат да стане традиционен, а от днешна гледна точка – да вдъхне надежда и да отправи посланието, че предстоят по-добри времена.

Артистите на фестивала ще се обединят и за да насочат погледа на публиката към повишаването на информираността за донорството и трансплантациите в България.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на фестивала ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти.

Спектакълът е организиран в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България, което организира запомнящи се светлинни програми с 3D мапинг на фасадите на Националната художествена галерия през 2017 г. и на Министерския съвет през 2018 година.

След двегодишно прекъсване заради на пандемията, тазгодишното издание ще по-мащабно. Достъпът до спектакъла и инсталациите е свободен.