Англиканската църква разчупва каноните

След близо 900 години в хора на лондонската катедрала “Сейнт Пол” за първи път ще бъдат допуснати и момичета. Ето за какво става дума:

 

До този момент само представители от мъжки пол бяха допускани да пеят по време на дневните литургии в известната лондонска катедрала.

Част от хористите на „Сейнт Пол“.

Ала след като така или иначе светът се променя, служителите на храма и прилежащото училище към него също решиха да бъдат в крак с актуалните промени, засягащи равноправието между двата пола. Сега пансионът към учебното заведение ще бъде допълнително разширен, за да може в бъдеще да бъдат предоставени еднакви условия както за момчетата хористи, така и за момичетата. Промените трябва да влязат в сила през 2025 година.

От доста време насам това е наше голямо желание. Чрез тези наши действия не само ще създадем нови музикални възможности за младежите, но и ще подобрим работата на нашия толкова обожаван хор, запазвайки както наследството на катедралата, така и на нацията ни.” – споделя преподобният доктор Дейвид Айдън – деканът на училището “Сейнт Пол”.

Екстериорът на катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон.

Да припомним, че Англиканството (или Църквата на Англия) води началото си от 1534 г., когато Хенри VIII и английският парламент решават да се отделят от Римокатолическата църква, създавайки нова и независима такава. Църквата на Англия не само е една от най-влиятелните църковни общности в световен мащаб (26 млн. кръстени), но и една от най-прогресивните. Оглавява я английският монарх. Така че решението за включването и приобщаването на момичета хористи в състава на хора на “Сейнт Пол” въобще не е тъй изненадващо.