Шефът на Airbnb Брайън Чески: Офисът е от преддигаталната епоха

Брайън Чески – главният изпълнителен директор на Airbnb – американската компания, управляваща онлайн пазара за отдаване на домове под наем с цел туризъм, обяви, че служителите му могат за постоянно да продължат да си работят от вкъщи.

По думите му работата в офиса е „анахронична форма“, „от преддигиталната епоха“.

В интервю за The Leadership Brief Чески коментира, че да ходиш на работа в офиса, така, както някога, вече е отживелица.

Брайън Чески.

По-рано тази седмица, в първите дни на май, Брайън Чески официално обяви, че ще позволи на служителите си да работят за постоянно дистанционно, без това да доведе до намаляване на заплатите им. Той също така добави, че по време на двете години на пандемията компанията му е имала най-продуктивния си период и може да се похвали с над 800 000 посещения дневно.

Ето защо Чески смята, че трябва да се продължи с новия модел. Той е убеден, че след като служителите му си имат лаптоп, офис не им трябва.

Или ако се мисли за подобен тип работа, то в този офис трябва да се предлагат различни възможности от наличните в дома на всеки служител на Airbnb. Накратко офисът трябва да бъде пространство, в което служителите да могат да се срещат, да си сътрудничат активно, да обсъждат идеи и да си помагат.

На въпрос дали би последвал хибридния модел на работа на Google и Apple, където от офиса се работи в три дни от седмицата, Чески отговаря, че според него служителите му ще се чувстват изолирани.

В действителност за тях тези три дни ще са прекалено много – те ще идват до офиса само в един от тях и когато го правят, ще се чувстват недоволни и няма да изпитват желание да общуват помежду си.

Ето защо според Чески най-добрият вариант би бил, ако служителите работят от офиса в една седмица на три месеца. Тогава те ще трябва да бъдат на по-свободен режим на работа с фокус срещи, обмяна на опит, обсъждания и тиймбилдинг.