Carnaval do Rio de Janeiro 2020: История, самба, събития

Като стане дума за Рио де Жанейро, мнозина се сещат за прочутия му карнавал. Този фестивал – толкова пъстър и мелодичен, е в състояние за секунди да приповдигне настроението и да ни на кара да затанцуваме под опияняващите ритми на самбата. Запознаваме ви с историята му, самба училищата и какво ще включва тазгодишната програма.

 

 

История

Карнавалът се е зародил още през първите години на португалската колонизация на Южна Америка и се е оформял няколко столетия преди да  достигне до сегашния си вид.  Първоначалното празнуване било в чест на Бакхус – древноримският бог на виното и гроздобера. Въпреки че след покръстването на португалците повечето езически традиции били забравени, част от тях все пак успели да се съхранят.

Карнавалът на авенида „Рио Бранко“ през 1906 година.

След като Бразилия обявява независимостта си от Португалската империя през септември 1822 г, елитът на Рио де Жанейро – тогавашна столица и най-голям град на държавата, иска да се разграничи още повече създавайки нова идентичност. Впоследствие честването на виното, което се считало за римско-португалска традиция, започнало постепенно да се превръща в музикално празненство. В същото време, столичното общество, което все още било разделено на европейци, африканци, азиатци и местни индиански племена, се стреми да се обедини в една, сплотена нация. Така, по време на тържествата, започнали да се носят маски и костюми, с които социалните разграничения постепенно започнали да се размиват. Финалният стадий на създаването на карнавала било включването на самбата.

Самба и самба училищата

Този специфичен музикален жанр, който неслучайно е смятан за символ на бразилската национална идентичност и на карнавала , се заражда в чернокожите квартали на Рио де Жанейро. Африканските традиции, които дошли заедно с робите по време на колониализацията, посетепенно се смесвали с тези на европейските заселници и кореното местно население, създавайки новия музикален жанр в началото на XIX век.

Танцьори от самба училище Mocidade.

След появата на самбата се появили и така наречните самба училища (Еscolas de samba), които, въпреки името си, не представляват реална танцова школа, а по-скоро клубове. Понеже първите репетиции по самба се изпълнявали в училищните дворове, оттам произлязло и названието им. Всяко училище е свързано с определен квартал на Рио де Жанейро, обикновено по-бедните, и неговите различни културни афро-бразилски обичаи. Въпреки че всяка година те участват в най-различни събития, най-важното присъствие за тях е на самия карнавал на Рио де Жанейро. Това е причината да се упражняват с месеци, да строят парадните си платформи, да шият костюмите си, с надеждата да бъдат обявени за най-доброто самба училище на фестивала. Някои клубове се състоят от около 3000 или повече участници.

В днешно време

Карнавалът започва да добива световна популярност през 30-те години на миналия век, като през 2011-а броят на посетителите достига почти 5 млн. души, от които 400 хил. са чужденци.  Всяка година събитието се организира по различно време, в зависимост от това, кога се пада Великден и винаги приключва на Пепелява сряда, която е католическият еквивалент на Сирни Заговезни. Карнавалът се провежда по големите булеварди на Рио де Жанейро, изцяло затворени за автомобилно движение, като най-известните от тях са „руа Маркиз де Сапукаи“, откъдето минава главният парад, и „естрада Интенденте Магалаес“. Кулминацият е изибирането на най-добрата самба танцьорка за кралицата на карнавала, която открива следващия карнавал заедно с крал Момо. Той трябва да бъде пълничък мъж на средна възраст, вдъхновен от гръцката митология, на когото се връчва ключа на града, за да открие фестивала. Освен официалната част, празненствата и танците продължават по цели дни и нощи.

Програма

Тази година карнавалът ще се проведе от 21-ви до 25-ти февруари, а ето кои ще са акцентите:

Петък, 21-ви февруари

13:00  часа – Церемония по откриването на карнавала в Рио де Жанейро – Крал Момо получава ключовете на града и открива празненствата с миналогодишната победителка Клара Пайшао

21:00 часа – Откриване на първия парад

Събота, 22-ри февруари

07:00  часа – Улични танци при нощния клуб Cordão do Bola Preta в центъра на града

15:00 часа – Улични танци на площад „Женерал Озорио“,квартал „Ипанема“

20:00 часа – Състезание между най-добрите улични танцови състави, авенида „Рио Бранко“

21:00 часа – Парад на самба училищата от серия А, парадна зона „Самбодромо“

23:00 часа – Официален бал в хотел Copacabana Palace

Неделя, 23-ти февруари

21:15  часа – Парад на самба училищата от специалната група, парадна зона „Самбодромо“

Понеделник, 24-ти февруари

22:00  часа – Парад на самба училищата от специалната група, парадна зона „Самбодромо“

Вторник, 25-ти февруари

15:00  часа –  Последен парад на карнавала на авенида „Виейра Соуто“, квартал „Ипанема“

21:00 часа – Парад на детските самба училища