Арест за панталони и други истории за мъжкия костюм

За почти два века от своето съществуване мъжкият костюм се е превърнал в необходим атрибут на мъжкия гардероб, който по ирония на съдбата се пренебрегва, ако не го изисква офисния дрескод. И това не е за чудене: хубавият костюм е скъп, а лошият – грозен. Освен това трябва да го носите според правилата.

 

Но какво знаем за мъжкия костюм? Това, че е придобил съвременния си облик в края на ХІХ век, и че този вид дрехи се делят на такива за всекидневието и за специални поводи. Както и фактът, по костюма лесно можете да определите статуса на човека в обществото – дрескодът подсказва, че костюми носят  финансисти и политици, служители на банки и големи корпорации.

Излишното копче

През годините са се формирали определени норми за носенето на мъжкия костюм. Например, ако сакото ви има три копчета, основното правило е: „понякога, винаги, никога.“ Горното копче понякога се закопчава, средното – винаги, и никога долното. Ако сакото ви има две копчета, тогава винаги се закопчава само горното.

Има няколко версии за появата на това правило. Първата ни препраща към Дивия Запад, където разкопчаното долно копче давало на предимство на стрелеца да извади по-бързо пистолета си.
По-вероятно е, обаче, това правило да се е появило в Англия.
Когато в края на ХІХ в. Едуард VII, синът на кралица Виктория бил все още бил принц на Уелс, а саката тъкмо започвали да стават модерни, сакото се оказало твърде тясно за бъдещия монарх поради пълнотата му.  Така че той спрял да закопчава долното му копче. Кралят бил последван от придворните, а след това и от останалите жители на Англия.

Но не всички историци на модата са съгласни с тази версия. Някои отбелязват, че сакото с разкопчани долни копчета е заменило дългото палто, което било неудобно за езда.

Други елементи на костюма, например копчета на ръкавите, са заемка от военната униформа. Отговорността за появата им на униформите им се приписва на император Наполеон, който учел войниците си да използват носни кърпи. Копчетата трябвало да попречат на военнослужещите да си бършат носовете в ръкавите.

Защо панталоните имат ръбове

Смята се, че Едуард VII е отговорен не само за въвеждането на модата на разкопчаното копче на сакото, но и за появата на ръбовете на мъжките панталоните. Веднъж, докато отивал на светско събитие, завалял дъжд, който намокрил панталоните му и развалил формата им.  Той помолил прислужницата да ги изглади. Но вместо да ги глади от предната и задната страна, тя  съединила страничните им ръбове, и така ги минала с ютията. Принцът харесал иновацията, а ръбовете на панталоните станали модни.
Според друга версия, панталоните се сдобили с ръбове заради бурното развитие на фабричното шиене на дрехи по време на управлението на кралица Виктория. Огромни партиди панталони се сгъвали плътно и се изпращали по целия свят. Стигайки до местоназначението си, те вече имали  твърди, почти неизгладими ръбове.

Арест за носене на панталони

Когато костюмите станали модерни, те били носени изключително от мъже. Този тип дрехи се появяват в женския гардероб малко по-късно, но дълго време включват поли и вталени сака. Въвеждането на панталона в женски гардероб отнема повече от 100 години – той започва да се появява едва през 20-те години на ХХ век.
Смята се, че през 30-те години Коко Шанел е създала дамския костюм такъв, какъвто изглежда до днес. Но обществото не го приело с отворени обятия. Самата Коко носела костюм с панталони само на почивка или по време на извънградски разходки. За появите си в обществото предпочитала роклите.

До 50-те години на ХХ в. жена, облечена в костюм с панталони,  можела да бъде арестувана за това, че „се преструва на мъж“.

Но през 1966-а модният дизайнер Ив Сен Лоран представя на публиката своя Le Smoking – елегантен дамски костюм за вечерни излизания. Благодарение на него жените получават възможността да носят както делови, така и официални костюми с панталони. Но обществото продължава да гледа с недоверие на този вид облекло.
Едва през 80-те години панталони влизат окончателно в дамския гардероб. Заслугата до голяма степен е на модния дизайнер Джорджо Армани, който създава стилни колекции от костюми, предназначени за работещи жени.