Бриджит Макрон: Чувствам се свободна жена

Съпругата на президента на Франция Еманюел Макрон даде първото си интервю за френската радиостанция Franceinfo за пръв път след карантината. Шестдесет и седем годишната Бриджит Макрон разказа за статута си на първа лейди, живота в Елисейския дворец и влиянието й върху мъжа й. Разказваме ви какво е да си съпруга на президента на Франция.

 

Тя рядко говори пред публика. Заклеймена от потребителите на социалните мрежи и противниците на Макрон заради разликата във възрастта със съпруга й, който е 24 години по-млад от нея, както и заради нейната външност и стил, Бриджит обикновено избягва медиите. Но все пак даде интервю за Franceinfo в края на миналата седмица.

Тя заяви, че се отказва от патетичния статут  „първа лейди” и предпочита да я наричат просто съпруга на държавния глава. Бивша учителка на Макрон, Бриджит възнамерявала да продължи кариерата си на педагог, но статутът и задълженията й на президентска съпруга, не й позволили да го направи.

„Това е много сложно, защото непрекъснато се намираш пред очите на другите – обясни решението си мадам Макрон. – Това е голяма отговорност”.

Въпреки това Бриджит се отнася с уважение към своите задължения и ги изпълнява безупречно – посещава всички официални вечери, изглежда прекрасно и поддържа гостоприемна и уютна атмосфера в двореца. Само дето не успя да присъства на срещата на Макрон с принц Чарлз на 18 юни, заради операция на очите. Но преди това предвидливо се обади на съпругата на Чарлз – Камила, която е само пет години по-голяма от него, за да я предупреди за отсъствието си.

На критиките за външността и възрастта й в социалните мрежи, Бриджит не възнамерява да отговаря, а когато й стане тъжно записва мислите си в дневник и сама се справя с тях, признава съпругата на Макрон.

„Ако се случат някакви неуспехи, аз се извинявам публично на моя народ, – казва Бриджит в интервюто. – Искам само да кажа, че правя всичко възможно и че ги обичам всички”.

По думите на мадам Макрон тя се стреми да стои по-далеч от политиката. Отговаря само за емоционалния аспект и страда за нацията „с цялото си сърце”. Поемайки щафетата от Бернадет Ширак, съпруга на бившия президент на Франция Жак Ширак, Бриджит Макрон се занимава с благотворителност помагайки да се събират средства децата пациенти на френските болници.

„Бернадет е свършила гигантска работа, тя наистина е помогнала на пациентите в клиниките, и аз с голямо удоволствие и ентусиазъм се заемам да продължа делото й в борбата за качество на здравеопазването в нашата страна” – заяви мадам Макрон на 8 януари 2020-а в болница в Орлеан, когато встъпи в тази длъжност.

На въпроса какво влияние оказва върху мъжа си, Бриджит кокетно отговаря, че влиянието й се ограничава в обикновеното общуване между съпруг и съпруга, нищо необичайно. Феминистката Бриджит пояснява, че както Макрон периодично влияе върху нея, така и тя е в правото си да оказва известен натиск по някои въпроси – във Франция всички са равни. При това, по думите й, тя в нищо не ограничава мъжа си.

Но на карнавала в Ница, този празник на политическата карикатура, в изкуствените фигури Макрон и Бриджит бяха отразени някои предразсъдъци на французите: жената на президента е показана във вид на детегледачка, която зловещо протяга ръце към него, а самият Макрон е представен като четириглаво и много подвижно момче, което се стреми да угоди на всички.

Въпреки че Бриджит нарича битието със съпруга си „обичайния живот на една семейна двойка”, той очевидно се различава от този на останалите французи. Най-малкото за това, че двойката живее в Елисейския дворец, построен през ХVII в., в центъра на Париж.

Семейство Макрон има отделно жилище в официалната резиденция на президента на Френската република. В него, както уточнява Бриджит, входът за останалите е недостъпен. Само там двамата могат да бъдат заедно не като първата лейди и държавният глава на Франция, а като обикновените Бриджит и Еманюел. В това е ключът на семейното им щастие, признава мадам Макрон.

„Ние не винаги сме в салоните, на приеми, заобиколени с прислуга, – пояснява Бриджит Макрон. – Въпреки че съм обкръжена с вниманието на медиите и обществеността, все пак се чувствам свободна жена”.

Понякога се случва някой да почука на вратата на Елисейския дворец.  „Когато се обръщат към нас за помощ, това означава че всички други ресурси са изчерпани, вратата на Елисейския дворец е последната им надежда, – обясни през януари 2020-а Бриджит Макрон своята благотворителна мисия в болниците. – През трите години, когато мъжът ми е на власт се чувствам длъжна да бъда полезна на французите. Когато сте президент на Франция, това означава, че именно вас са избрали. Но никой не избира първата дама. Така че не си струва да се натрапвам на хората. А единственият начин за мен да не бъда в тежест на народа си, е да помагам”.

От 1990-а, за 30-те години от съществуването си, благотворителната организация Pièces jaunes е помогнала да се съберат 96 млн. евро, с които са финансирани 9 хил. проекта в сферата на здравеопазването.