6 признака, че може би излизате с психопат

Когато чуем думата „психопат”, почти веднага правим асоциация с някой телевизионен или филмов злодей. Но според доктор Кели Скот, терапевт от Tribeca Therapy в Манхатън, Ню Йорк, това е разговорно понятие за човек, страдащ от антисоциално личностно разстройство.

 

Списъкът с филми и сериали, показващи различните наклонности на психопатите: от склонността им да убиват до любовните им сексуални вманиачавания, е доста дълъг. Два от най-знаковите персонажи са Патрик Бейтман от „Американски психар“ (2000) и Джо Голдбърг от сериала „Ти“ (2018) на Netflix, адаптиран по едноименната книга. Но има един проблем – думата „психопат“ не описва истинско медицинско състояние.

Хората я използват много често в разговорната си реч, за да опишат човек, чието поведение не отговоря на социалните норми и конвенционалните разбирания за правилно и грешно. От клинична гледна точка самият израз не означава нищо.“ – резюмира д-р Скот пред американския уебсайт Business Insider.

Терапевтът допълва, че най-близката диагноза до стереотипното поведение на душевноболните в популярната култура е антисоциално личностно разстройство (ASPD). Което означава, че човек, в такова състояние, не само не осъзнава кое е правилно и кое неправилно, но е и неспособен да изпитва емпатия към останалите. Затова връзките с такива хора могат да бъдат крайно токсични, въпреки привидния им чар и фалшива съпричастност.

 

Ето и 6 признака, по които можете да разберете дали даден човек е психопат, или не:

 

1. Могат да нараняват без да изпитват угризения

Според д-р Кели Скот хората с ASPD симптоми често мамят или участват в организирана престъпност, защото почти нямат чувство за грижовност. Mayo Clinic (американски нестопански академичен медицински център) допълва, че един от първите симптоми е липсата им на морал и угризения при нараняването на друг човек, независимо дали става дума за финансово, емоционално или физическо измъчване, стига да могат да извлекат от това някаква полза.

2. Те са ваше отражение

Аделин Бърч, авторка на книгата Psychopaths and Love, набляга на факта, че психопатите са склони към копиране на поведението на техните партньори, за да ги спечелят: „Те безпроблемно могат да станат ваше живо огледало, отразявайки вашите нужди и мечти, за да се превърнат в „най-перфектният човек“ за вас.“.

3. Те са вълци единаци

Тъй като тези проблемни личности не изпитват емпатия и състрадание, следва да се заключи, че почти винаги са сами: „Поради чувството им за самоценност те не могат да се разбират добре с останалите. Още повече, че им е много трудно да поддържат здрави, удовлетворяващи взаимоотношения, затова са склони да търсят такава работа, която ще им позволи да работят над, а не до колегите си.“ – пише психоложката Мелиса Бъркли в списанието Psychology Today.

Не е изключено все пак психопатите да имат малко на брой приятели или лесно да ги губят.

4. Те са преди всичко егоисти

Хората с антисоциално личностно разстройство са готови на всичко, за да получат това, което искат. Затова безцеремонно могат да експлоатират хората около тях, независимо дали става за любим човек или член на семейството. Впрочем манипулациите, лъжите, кражбите и насилието са само малка част от репертоара им.

5. Те са неспособни на емпатия

Въпреки че масово в света на киното се изобразява, че липсата на състрадание води до физическо нараняване и даже убийство, доктор Скот смята, че апатията може да се прояви под всякакви форми: „Не е нужно да убиете някого, за да бъдете диагностицирани с липса на емпатия. Може да го направите и по нефизически начин. Например да накарате собственото ви дете да задоволи вашите нужди по такъв начин, който да навреди на неговите собствени потребности.

6. Обикновено са много харизматични и почти не бият на очи

Хората с ASPD симптоми са се усъвършенствали в изкуството на заблуждаването и фалшифицирането на емоции, за да постигнат своето: „Първоначално наистина не можете да сте сигурни, че контактувате с много опасен човек. Обикновено психопатите са много очарователни, внимателни и изглеждат вежливи.“ – предупреждава доктор Кели Скот.