Борат към журито на „Оскарите“: Ще е пълна пародия, ако не номинирате Мария Бакалова

Тази година Американската филмова академия ще е изправена пред сериозно предизвикателство. Известният британски комик Саша Барън Коен, известен като „Борат“, обяви, че ако журито не номинира българската актриса Мария Бакалова от филма му „Борат-2“ за „Оскар“, това би било доказателство, че наградите са пълна пародия. Да припомним накратко историята.

 

Във филма „Борат-2“ с режисьор Джейсън Уолинер главният герой пътува със специална мисия от Казахстан за Съединените щати.

Той трябва да подари на американския вицепрезидент Майк Пенс маймуна, каквато отглеждат само в Казахстан, и така да оправи дипломатическите отношения между двете страни. По време на пътуването обаче той на няколко пъти променя намерението си –  дори има желание да ожени малолетната си дъщеря, пътуваща с него, за известния адвокат Рудолф Джулиани, тъй като според него това е единственият човек от приятелския кръг на Тръмп, който не е в затвора.

В една от сцените виждаме Борат, дегизиран като Доналд Тръмп ,с разсъблечена кукла с човешки размери да се появява на събитие с участието на Майк Пенс. Пред изумения поглед на консерватора фалшивият Тръмп му подвиква – „Донесох ти това!“

След това виждаме Борат, преследван от полицаи, докато пазарува костюми за „Хелоуин“. Виждаме го и да разпитва нищо неподозиращи американски граждани, интересувайки се кое е по-опасно за страната им – коронавирусът или демократите. „Анкетираните“  му отговарят, без да се замислят – демократите.

Българската Мария Бакалова се превъплъщава в ролята на Тутар Сагдиев – 15-годишната дъщеря на Борат. Тя се представя за телевизионна журналистка и прави интервю с Рудолф Джулиани – бивш кмет на Ню Йорк и адвокат на американския президент Доналд Тръмп. Интервюто се провежда в хотелската му стая, където пият шотландско уиски. Джулиани хвали Тръмп как бързите му действия са спасили милиони американци от коронавируса. Шегува се с младото момиче и че би изял прилеп пред нея. Дали под въздействието на алкохола или по друга причина, но на моменти журналистката сякаш флиртува с Джулиани и свободно го потупва по коляното.

След като интервюто приключва, Тутар води Джулиани до спалнята му. Той иска телефона и адреса й. После го виждаме как се е поизлегнал на леглото и сякаш посяга да си разкопчае панталона в присъствието на журналистката. Но сцената, заснета от скритите камери в хотелската стая, е прекъсната от влизането на Борат в стаята, който е възмутен какво прави Джулиани с малолетната му дъщеря. „Вземи мен вместо нея“ – предлага Борат на адвоката. Джулиани е смаян от вида на Борат, когото много по-късно разпознава – пред себе си вижда транссексуален мъж с розови бикини и с дантела.

За представянето на Мария Бакалова във филма Саша Барън Коен не пести суперлативи: „Бакалова е невероятна актриса. По време на кастинга интервюирахме 600 млади жени от цял свят и тя се представи бляскаво. Тя е една от най-смелите актриси в историята на киното“ –  не скрива възторга си Саша Коен.

След това пояснява: „Тя притежава забележителната способност да изиграе така сцената, че да ви разплаче. И именно заради това изборът се спря на нея. Тя е единствена по рода си. Само си представете – идва за първи път в Америка и трябва да играе не във филм, а в реална ситуация, в която обстоятелствата се променят по ужасяващ начин. Но тя премина през това изпитание. Тя е истинско откровение“.

И сред американските кинокритици има немалко възхитени от таланта на Бакалова – според Ерик Кон от IndieWire нейният талант по нищо не отстъпва, а дори на моменти и надминава импровизационните способности на комедийния актьор – Саша Коен. Критикът обръща внимание както на гротескната сцена, в която героинята Тутар е въведена във висшето общество по време на бал, така и на епизода, при който заедно с Борат молят пастор да извади бебето й от корема, „вкарано там“ от бащата. Не на последно място Ерит Кон е възхитен от монолога й за мастурбацията, който тя държи по време на среща с възрастни жени, симпатизантки на Републиканската партия. И Ан Томпсън, която е експерт по темата „Оскари“ в IndieWire отбелязва, че Бакалова има големи шансове да види името си в категорията за поддържаща женска роля. За да се уверите сами, гледайте Borat 2 по Amazon Prime Video.

Саша Барън Коен със „Златен глобус“.

През 2006 г. Саша Барън Коен печели „Златен глобус“ за най-добра мъжка роля за изпълнението си във филма „Борат“, но не е номиниран за „Оскар“. Академията признава само сценария му и го предлага за „Оскар“ в категорията „Най-добър адаптиран сценарий“. Коен се надява, че този път – при продължението на „Борат-2“ няма да се стигне до подобна ситуация – и актьорският талант на българска актриса Мария Бакалова ще бъде забелязан и подобаващо оценен. И за да направи всичко, което зависи от него, Саша Коен вече е на турне, за да лобира за българската ни звезда.

Какво знаем за Мария Бакалова?

Мария Бакалова.

Родена е на 4 юни 1996 г. в Бургас. От 6-годишна започва да ходи на уроци по пеене и флейта. Учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“, където завършва актьорско майсторство за драматичен театър. През 2019 г. се дипломира в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. Участва в няколко български филма, сред които по-известните са: XIIа на режисьора Магдалена Ралчева, излязъл през 2017 г., в „Трансгресия“ (2018) на Вал Тодоров, в „Бащата“ (2019) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Участвала е и в „Като за последно” на режисьора Ивайло Пенчев, чиято премиера премина изключително успешно този август на фестивала „Любовта е лудост“.

Юлиан Костов.

За личния й живот се знае малко – свързват я с успешно реализиращия се в чужбина актьор Юлиан Костов. Той е известен като „младият Робърт де Ниро“ и големият му пробив в голямото кино е участието му в главната роля в британската военна драма Another Mother’s Son („Другият син на майката“).

След участието й в „Борат 2“ към Мария Бакалова заваляха предложения за интервюта, но до сега не е дала нито едно, нито е отговорила на въпроси, свързани с Джулиани. Адвокатът обяви, че не вижда нищо скандално във филма и че не e направил нищо нередно. Това предизвика удивлението на Саша Барън Коен, който се запита какви ли неща върши Джулиани с жените, канейки ги в хотелската си стая на чаша уиски?

Рудолф Джулиани се оказа фен на „Борат“.

Джулиани не само не показа по някакъв начин да е притеснен от случката, а дори призна, че е „фен на някои от филмите на Саша Барън Коен, и по-специално на „Борат“. Причината: „Бил ходил в Казахстан“. Адвокатът дори повтори известна реплика от филма, имитирайки акцента на главния герой: „Тя ми е сестра. Тя е проститутка номер четири в цял Казахстан“.