Тори Уошингтън – мотивацията за културистите вегани

Когато става дума за веганство и културизъм, тези две понятия сякаш са взаимоизключващи се. Докато веганите се стремят да избягват всякакви животински продукти (месо, яйца, мед, млечни продукти, риба), невеганите имат нужда точно от тях, за да качват мускулна маса. Но афроамериканецът Тори Уошингтън доказа, че човек може безпроблемно да бъде и културист, и веган.

 

Вегетарианство и Растафари

Всичко започва през 1974 г., когато на 10-ти август в американския щат Алабама се ражда чернокожият спортист. Майка му го отглежда като вегетарианец, но след като се връщат обратно в Съединените щати, след годишно пребиваване в Ямайка, Тори решава изцяло да се откаже от всички млечни и животински продукти.

Това може да се дължи и на растафари – религиозно движение, възникнало в началото на 30-те години в Ямайка, известно и с веганските си възгледи, които впоследствие Тори приема. Почти десетилетие след това чернокожият спортист започва успешна кариера като културист и фитнес модел, печелейки през сума ти престижни награди.

Уошингтън  споделя, че най-ключовите моменти от неговото ежедневие са гъвкавият му хранителен план, който не изключва и консумацията на сладки изделия, и здравият сън.

Негови идоли са Супермен, Върколакът и Арнолд Шварценегер

Четиридесет и шест годишният американец разказва, че от много малък е фен на мускулестите супергерои като Супермен и Върколакът от „Х-мен“, чийто интерес впоследствие прераства в страст към вдигането на тежести.

Но всичко се променя, когато един ден се запознава с великия Арнолд Шварценегер. За Тори той е живото превъплъщение на супергерой: „Преди да го срещна си мислех, че изглеждам добре. Беше още по-голям и силен на живо и тогава реших, че и аз искам да бъда като него.“.
Въпреки че работи като корпоративен инженер, не след дълго Тори решава да започне и кариера като професионален бодибилдър, окуражаван от свой приятел със същата мечта.

Интересно е да се спомене, че немалко пъти културизмът е разглеждан като изцяло агресивен мъжки спорт – при това доста противоположен на идеите на веганството. Но Уошингтън реално никога не се е чувствал притискан да яде месо: „Гледаха ме как изглеждам и все пак ги разбивах на сцената. Някои съдии даже са ми казвали, че искат да ме видят да ям месо, за да стана още по-голям, но не съм заинтересован. Достатъчно добре се справям с трупането на мускулна маса.“

Зеленчуците са също богат източник на протеини

Изненадващо, но факт – не само месото и яйцата съдържат протеини. Овесените ядки, тофуто, граховият протеин, лещата, оризът и бобът също предлагат необходимите дневни дози протеин. Освен това Тори не пренебрегва  и японския сладък картоф, пресните зеленчуци и плодовите смутита.

Колкото и шокиращо да прозвучи, Уошингтън не спазва особено стриктен хранителен режим, за разлика от повечето си колеги. Дори и в началото на своята кариера като бодибилдър рядко си брои калориите и макронутриентите (доставящи енергия, необходима за растежа, метаболизма и другите важни функции на тялото), освен когато трябва да отслабне и да направи релеф.

Още повече, че чернокожият здравеняк си позволява от време на време да „съгреши“ и с вкусни (вегански) лакомства и печива: „Гледам да не се ограничавам прекалено много. Позволявам си да похапна парче вкусна торта или сладолед. Въпреки че ги ям доста често, все още мога да бъда в идеална физическа форма за предстоящо състезание.“ .

Възстановяването и сънят са важни за изграждането на мускули

Макар доброто хранене да е от съществено значение в културизма, Тори твърди, че грешка номер 1, която доста често вижда при повечето хора, независимо дали искат да направят мускулести тела, или да отслабнат, е пренебрегването на добрия сън: „Обикновено сме много уморени и не се наспиваме достатъчно. Искаме всичко да се случи на мига, но доброто наспиване играе съществена роля и върши чудеса.“.

Ето защо афроамериканецът избягва да гледа телевизия или екрана на мобилния си телефон преди лягане, замествайки ги с малко медитация.

Веганството да се развива и става все по-лесно

Тори разказва, че през 90-те години му било изключително трудно да се храни навън, например да открие ресторант, където да му осигури необходимите ястия: „Когато излизах навън да хапна с приятели, почти винаги се чудих какво да избера. По този повод се разменяха и доста шеги. Гледаха ни и си мислеха, че ядем само трева и корени, а не реална храна.“.

Но с напредването на технологиите в хранително-вкусовата индустрия, веганите вече могат да намерят с лекота заместители на растителна основа на повечето животински продукти, например бургери, яйца и сирене.

Преди бяхме семейство Флинстоун, а сега сме като семейство Джетсън. За хората вече е много по-лесно да преминат към веганството, защото храната е подобна на тази, която са консумирали досега.“ – казва със задоволство шампионът по културизъм.

Е, това са добри новини за онези, които искат да се занимават сериозно с културизъм, но и обмислят изцяло да станат вегани. Затова Тори Уошингтън съветва да започнете постепенно да включвате вегански храни в менюто си. Така тялото ви ще започне да свиква и ще се убедите, че е лесно: „Действайте. Не бързайте, защото за всеки има уникално приключение, а това е вашето“.