BMW i4 с нов дизайн и всякакви иновации

BMW i4 е изцяло нов електрически седан, който се очаква да съперничи на Тesla Model 3 и други средни EV седани, когато най-накрая се появи в шоурумите през 2021 година. Предвижда се производството на модела да започне едва догодина и впоследствие да бъде пуснат в продажба. Германският производител на автомобили не е обявил официални цени, но се очаква стойността да започва от 50 000 долара.

 

Автомобилът ще се захранва от електрически мотор, който се очаква да развива 530 конски сили. BMW заяви, че капацитетът на батерията на седана ще бъде приблизително 80.0 kWh, достатъчна да мине над 300 мили с едно зареждане. Компанията казва още, че изцяло електрическият четириврат спортист ще ускорява от 0 до 100 киломитра в час за 4 секунди. Смята се, че това е консервативно постижение, тъй като  Tesla Модел 3 се развихря до 100 км/ч. за 3.5 секунди при 80 к.с. по-малко. Планира си i4 да предлага задно и задвижване на всички колела, което в крайна сметка ще доведе до различни времена от 0 до 100 километра в час.

Батерията измерва около 80.0 kWh и има капацитет за зареждане от 150 киловата, който може да осигури до 80 процента при fast charge само за 35 минути. EPA все още не е публикувала прогнози за икономията на гориво на i4 или за пробега на шофиране, така че засега е известна единствено е претенцията на BMW за 372 мили с едно зареждане.

Интериорът изглежда богато обзаведен и разполага с тапицерия от розово злато, бяла кожа и светло дърво. Знае се, че колата ще сподели своите основи с 3-серийния седан на компанията, така че кабината вероятно ще бъде също толкова просторна. Линията на покрива на i4 е по-драматична от тази на тройката, придавайки стил на каросерията. Очаква се най-новата технология в кабината на предстоящия i4, включително голяма информационно-развлекателна система със сензорен екран и управление чрез жестове към изцяло дигитален клъстер. Всеки актуален нов модел на BMW предлага възможност за Apple CarPlay, точка за достъп до Wi-Fi, безжично зареждане на телефон и различни екстри на аудиосистемата, така че със сигурност i4 също ще наследи тези функции.

Колата разполага с всички най-нови технологии за подпомагане на водача – може би дори полуавтономни режими на шофиране. Към момента BMW предлага изгодна гаранция, която включва един от най-добрите безплатни периоди на поддръжка. Тъй като i4 е електрическо превозно средство, компонентите на батерията също ще бъдат покрити, вероятно за осем години или 100 000 мили.