Ресторант на границата: поръчваш в Нидерландия, ядеш – в Германия

Сега в Нидерландия е разрешено да се продава храна само за вкъщи. Собственикът на заведение, намиращо се на границата между две европейски държави, премести столовете и масите от немската страна.

 

От преместването на места сумата в сметката не се променя, друг е въпросът, ако се преместят столовете. Рибният ресторант Rick’s Vis се намира точно на границата между Германия и Нидерландия във вестфалския град Гронау. Входът е от немската страна, а след няколко крачки във вътрешността на заведението започва територията на съседна Нидерландия. Терасата и паркингът на ресторанта,обаче, са разположени в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Рибният ресторант Rick’s Vis.

Държавна граница в средата на заведението

В обикновени времена в обединена Европа, в това не би имало нищо особено. Но в сегашните необикновени времена подобно географско разположение позволява творческото заобикаляне на по-строгите правила, действащи в Нидерландия заради напрегната обстановка. Там сега може да се продава храна само за вкъщи, докато в Германия заведенията за обществено хранене работят в обичайния си режим, разбира се, при спазване на действащите профилактични норми.

Поредната поръчка е готова. На Врик де-Врис му остава само да занесе чиниите в немската страна.

До настъпването на студовете

Преди няколко дни Рик де-Врис премести част от столовете на своята немска тераса и постави навес на паркинга за посетителите. Те правят поръките си в Нидерландия, след което сядат да хапнат на масите на територията на съседна Германия.

По думите на ресторантьора той обсъдил предварително идеята си с местните власти и получил тяхното разрешение. И все пак сега броят на клиентите му е намалял около два пъти. Рик де-Врис се надява, че до настъпването на студените зимни дни, ще може отново да обслужва своите клиенти вътре в заведението.