Бил Гейтс и Джеф Безос инвестират в… кюфтенца от гъби

Обичате ли кюфтенца от гъби? Бил Гейтс и Джеф Безос инвестират в предприятие в Чикаго, което скоро ще бъде листвано на фондовата борса. Става дума за Nature’s Fynd, чийто основен бизнес е производството на веганско месо от гъби.

 

Сред инвеститорите освен Бил Гейтс и Джеф Безос, е и бившият вицепрезидент на САЩ в периода 1993–2001 г. – Ал Гор. Те, заедно с още други „колеги“, са вложили 158 млн. долара собствени средства в Nature’s Fynd. Сигурно се чудите какво ѝ е толкова привлекателното на чикагската компания, че да привлече вниманието на най-мощните инвеститори в света? Много просто! Става въпрос за месо от гъби.

Бил Гейтс.

Към днешна дата компанията Nature’s Fynd все още не е листвана на фондовата борса, но когато видите кой стои зад нея, е разбираемо да очаквате, че в близко бъдеще акциите ѝ ще бъдат достъпни за всички. И да направите вложение в Nature’s Fynd не изглежда никак зле – това е компания, която продава здравословни и екологично чисти продукти. Каква по-добра инвестиция от тази може да направите през 2021-а ?

Според Асоциацията, обединяваща производителите на храни, базирани на растителна основа, (PBFA), общо над 200 членове, през 2020 г. сегментът на така наречените алтернативни храни процъфтява, а продажбите на дребно само в САЩ са нараснали с 27%, като общата им пазарна стойност е била в размер на 7 милиарда долара. От друга страна през април доставките на алтернативни хранителни продукти до ресторантите са се увеличили с 60% в сравнение с предходната година.

Джеф Безос.

И това не е всичко. Тази година са били изконсумирани над 262 млн. тона месо от животински произход, което е два пъти повече в сравнение с това, което се е изяждало преди 30 години. За да се произведе толкова много месо са били използвани огромни количества вода, фуражи и земеделска земя. Тази месопреработвателна индустрия генерира близо 20% от емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и е по-замърсяваща и от трафика.

Сякаш човек е изправен пред избор – или веганство, или апокалипсис. И затова не е изненадващо, че Бил Гейтс и Джеф Безос са решили да инвестират в Nature’s Fynd.

Те са на мнение, че ако голяма част от населението прегърне веганството, плашещите числа драстично ще се свият. В момента 30% от тревните площи на планетата се използват за отглеждане на фураж или за паша за животните.

Ал Гор.

Според проучване на американския университет „Корнъл“ в САЩ, проведено през 1997 г., 320 млн. акра на територията на Съединените щати се използват за производство на месо. За да се отглеждат зеленчуци, са необходими само 13 милиона акра. Накратко – за производството на ориз, соя, царевица или домати трябва много по-малко площ, отколкото за отглеждането на крави, пилета или свине.

Веганството – индустрия във възход

Начело на индустрията, в която инвестират Бил Гейтс и Джеф Безос, са компаниите – Beyond Meat и Impossible Foods. Те няма как да не дразнят месарския бизнес в Съединените щати, който е в размер на 733 млрд. долара, със своите вегански хамбургери и колбаси.

Университетът „Корнъл“.

Към момента алтернативното „месо“ от гъби представлява само 1% от световния пазар. Но по-интересното е, че цената на този алтернативен продукт вече се доближава до тази на месото. В средата на юни 450 грама „алтернативно“ месо на Beyond Meat се продаваше за 6.40 долара – почти толкова, колкото бе цената на обикновеното говеждо месо. В същото време и традиционните хамбургери се продаваха 450 грама за 5.26 долара.

През последната година Impossible Foods намалиха двойно цените в ресторантите си, като през февруари смъкнаха с 20% цените на дребно, а на бургерите – до 5.49 долара, като така предложиха оферта, конкурентна на McDonalds.

Nature’s Fynd

Компанията Nature’s Fynd е основана през 2012 г. – първоначално под името Sustainable Bioproducts. Нейни създатели са Томас Джонас и Марк Коцубал, който днес е неин главен изпълнителен директор, отговарящ и за изследователската част. Няколко години преди 2012 г. Коцубал открива щам на микроорганизъм (гъбата Fusarium flavolapis) в горещите вулканични извори на Националния парк „Йелоустоун“. Той е богат на протеини и е наречен Fy. Малко по-късно неговият ферментирал вариант се превръща в основната градивна единица на продуктите на Nature’s Fynd.

В продължение на хилядолетия ферментацията се е използвала за производството на хляб, бира, вино, сирене и други продукти. И днес – със своя богат протеинов потенциал – тя се очертава като алтернатива на месопроизводството.

„Точно както преди векове кравите, пилетата и прасетата бяха превърнати в източници на протеини, така и култивирането на гъбата ще ни осигури ефективен начин да се сдобием със също толкова качествени протеини“ – коментира Томас Джонас.

И за да затворят еволюционния цикъл, от Nature’s Fynd изграждат огромна фабрика за производство на месо от гъби на мястото на някогашните Union Stockyards в Чикаго, които са били един от най-големите центрове на месната индустрия.

Горещите вулканични извори на Националния парк „Йелоустоун“.

Днес Nature’s Fynd заявяват амбицията си да намалят въглеродния отпечатък на месопреработвателната индустрия, „виновна“ за 34% от емисиите на парникови газове, причиняващи климатичните промени. А вие, за да отпразнувате този факт, може просто  да си направите кюфтенца от гъби.