„Аржентина е близо“ или как да се запознаете с латиноамериканската държава от София

Софиянци и гости на столицата имат уникалната възможност да видят интересната фотографска изложба  „Аржентина е близо“ в Градската градина (точно до „Читалнята“). Тя ще бъде достъпна до 19-и юли, понеделник, а ето защо не бива да я пропускате:

 

Експозицията е организирана, както от страна на Посолството на Република Аржентина в България, намиращо се на булевард „Драган Цанков“ 36, така и от страна на Столична община. Тя бе открита от аржентинския посланик Негово Превъзходителство господин Алфредо Нестор Атанасоф по случай 90 години от установяването на двустранните отношения между Република Аржентина и Република България.

Това е много специална година и за Аржентина, и за България, защото отбелязваме 90 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.“ – заяви с гордост Н.Пр. Алфредо Атанасоф.

Негово Превъзходителство господин Алфредо Нестор Атанасоф.

Аржентинецът също така сподели и защо фотографската изложба е кръстена „Аржентина е близо“ (La Argentina está cerca). Въпреки че двете страни ги делят около 13 хил. км., между тях се усеща чувство на близост. За това свидетелстват и подбраните интересни фотографии, на които можете да се полюбувате.

Също като България и Аржентина граничи с пет държави – Боливия, Чили, Парагвай, Бразилия и Уругвай. Природата ѝ е богата и разнообразна – плажове, планини, пустини, долини, низини, реки и цял океан. Също както розата дамасцена е символ на България, така и жакарандите – красивите дървета с лилави цветове, са символ на латиноамериканската държава. Наред с това аржентинците и българите са доста близки по манталитет – гостоприемни и добродушни са, хора, които държат много на семейството и обичат да се наслаждават на живота.

Населението на Аржентина е близо 44 млн. души, а столицата ѝ Буенос Айрес е единственият автономен град в състава на Федералната президентска конституционна република, която се състои от 23 провинции. Сегашният ѝ президент е Алберто Фернандес, а вицепрезидент – Кристина Фернандес. По площ тя се нарежда на 8-мо място в света със своите 2 780 400 кв. километра. Не на последно място е сред най-предпочитаните държави за живот – ако си спомняте персонажа на Агата Кристи – Артър Хейстингс – верният другар на известния белгийски детектив Еркюл Поаро, и той избира да се премести и установи в прекрасната южноамериканска страна.

Интересно е да се спомене, че за разлика от другите латиноамерикански държави, Аржентина има най-малък брой коренно индианско население и метиси (потомците на смесените бракове между европейци и индианци). Близо 81% от населението са от европейски произход.

А какво друго може да разберете или видите за страната, кръстена на среброто, ще узнаете, щом разгледате по-обстойно фотографската изложба „Аржентина е близо“ в градинката пред Народния театър…