Gangnam Style чупи рекорд след рекорд – гледан е над 4 милиарда пъти

Навярно все още не сте забравили южнокорейския музикален хит Gangnam Style, който промени не само корейската музика, но и света завинаги. Неотдавна шедьовърът на Сай успя да „прескочи“ летвата на YouTube за 4 милиарда гледания, а ето какво друго се знае до този момент:

 

Кой би повярвал, че каченият на 15-и юли 2012 г. в YouTube сингъл на Сай ще се превърне в тотален хит. Клипът е забавен и уникален – представя певеца в най-различни комични ситуации, на много места из Сеул. Щурият изпълнител се забавлява с всякакви странни свои сънародници – от възрастни баби, през тенис играчи, до деца и мафиоти. Всички те изпълняват с голям кеф тъй емблематичния за Gangnam Style танц. Впрочем, името на песента е вдъхновено от едноименния сеулски район.

Кадри от Gangnam Style.

Клипът към Gangnam Style е най-гледаното K-pop видео в YouTube, като от 24-ти ноември 2012 г. до 10-ти юли 2017 г. е като цяло най-гледаното музикално видео в света. Още в същата година на своето лансиране – към края на декември, Gangnam Style е гледан над 1 млрд. пъти: това прави около 6.5 млн. гледания на ден. Само седем години след това музикалният хит достига рекордните 3.47 млрд. гледания, а след още две години – 4.11 милиарда.

Емблематичният танц на Gangnam Style.

Интересно е да се спомене, че шедьовърът на Сай не е първото успешно видео, качено в дигиталната платформа за видеосподеляне. Shape of You на Ед Шийрън, Despacito на Луис Фонси, Waka Waka (This Time for Africa) на Шакира и епизодът на нашумялата руска детска анимация „Маша и Мечока“ – „Маша + Каша“ – също са били гледани над 4 млрд. пъти. Но първото място се присъжда на английската детска песничка Baby Shark Dance – гледана е почти 9 млрд. пъти – повече от населението на земята!

Но не всичко е розово около корейското мегапарче…

Преди няколко дни се разбра, че фитнесите в Южна Корея ще премахнат творбата на Сай от своите плейлисти. Причината – песента карала хората да започнат по-бързо да тренират, което води до по-учестеното им дишане и пръскането на пот към останалите трениращи, което може да ускори разпространението на коронавируса.

Фитнес в Южна Корея.

Освен това спортните центрове ще трябва да преустановят временно пускането на музика с по-бързо темпо от 120 удара в минута. Новата мярка ще засегне и груповите занимания като зумба и спининг. Действията на властите срещнаха голям отпор в социалните мрежи. А какво ще се случи с Gangnam Style във фитнес залите и извън тях – тепърва ни предстои да научим…