Безос няма да остане гладен и жаден

Разводът на Макензи и Джеф Безос вече е факт и е време да се отвори нова страница. А един от най-резонните въпроси е къде би могъл да се нахрани най-богатият мъж на планетата, без да се отдалечава прекалено от новия си комплекс от луксозни жилища в Манхатън.

Безос е прочут с вкуса си към необичайни храни. Той яде игуани и често „изстрелва“ прочутата фраза „октопод за закуска“, използвайки морския дар като метафора за поглъщане на компании. Близки на милиардера свидетелстват, че Безос обичал да казва: „Ти си октоподът, с който ще закуся. Когато погледна менюто, ти си нещото, което не разбирам и което никога не съм имал. Аз трябва да получа октопод за закуска“.

След развода със съпругата си Безос се мести в луксозния квартал до „26-а улица“ и „Пето авеню“, където купи три имота за общо 80 млн. щ. долара. Районът си има плюсове и минуси, като най-големият е закриването на няколко ресторанта от висока категория от 2017-а насам. Все пак, в близост са останали и някои първокласни попадения.

http://cdn0.banker.bg/uploads/2019-08/300312/one_col_limit_tablet_bf3e7ebc-62f8-4b57-add9-4a7a3ace24ab.jpg
Новите владения на Джеф Безос

Точно срещу парка е обновеният Eleven Мadison Park- бившият „номер 1“ ресторант в света. На няколко крачки от него е оригиналният ShakeShack с меню от бургери. В радиус от шест здания са елитният мексикански ресторант Cosme, страхотният корейски Cote и гордеещият се на практика с всякакви храни NoMad. Отвъд тази „тежка артилерия“ обаче има фантастични места за хранене и питиета, открити през последните една-две години – точно навреме, за да приветстват Безос и приятелката му – пищната красавица Лорън Санчес.

Списъкът от нови местенца, недалеч от именията на Безос, започва с

Rezdora и прочутото блюдо от спагети с миди

В Rezdora, което означава „баба“ на италианския диалект от Модена, никой не трябва да си тръгва без да е хапнал паста. Шеф Стефано Секи е възпитаник на Osteria Franceskana, който два пъти печели титлата „най-добър ресторант в света“. Някои от пастите му пък носят причудливи имена като „Стара майка, вървяща през гора в Емилия“ – код за крехки спаначени спагети, пълнени с крем и сушени листа от праз. Струващото 90 щ. долара блюдо си е сделка, а в менюто от италиански вина могат да се открият и някои необичайни селекции. Ако обаче Безос влезе в заведението, Секи ще му предложи спагети с миди с течен сос, подправен с магданоз и много чесън. Майстор-готвачът признава, че това е едно от любимите му ястия. Той казва, че приготвя с помощниците си на ръка спагетите всеки ден и макар че изглежда проста храна, за нея се изразходва много труд, който Безос със сигурно би могъл да оцени.

http://cdn1.banker.bg/uploads/2019-08/300305/one_col_limit_tablet_6dad6bc8-a046-4f1e-9d76-21d31b3b8df2.jpg
Lamalo с арабския си хляб и разнообразни разядки очакват милиардера

Ресторантът от Близкия изток в северния край на NoMad променя определението за гостоприемство с изложения богат асортимент от „хапки“ преди клиентът дори да погледне в менюто. Собственикът Гади Пелег би предложил на Безос голямо разнообразие и бързо сервиране – все неща, които биха харесали на богаташа. Дузината дребни блюда включват страхотно лабне, баба гануш, картофи с чеснов сос и маринован лук, подправен със сумак – всичко това подредено около плоча с хрупкав, току-що опечен арабски хляб (25 щ. долара). Ако след това хапване клиентът има сили за още, може да избере от основните  ястия като риба, пържена в тесто за палачинки от нахут и печени на бавен огън ребърца.

One col limit tablet 8af06942 b72f 49b8 9da0 e580487f6057
Bourke Street Bakery и свинските им рулца в тесто

Първият щатски клон на прочутата пекарна от Австралия възприема толкова сериозно своите първокласни франзели, че има специално „разписание“ кога ще бъдат извадени. Хлебчетата от тесто от бяло и многозърнесто тесто с квас обикновено се предлагат всеки ден в 8 ч. сутринта; рулцата с мащерка и чоризо се появяват в 11 часа. Кафенето с около 50 места сервира сандвичи и сладкиши. Най-високо обаче се котират свинските рулца в тесто.

S 250 fa88dc0b 4019 464a ba00 4cd3dbf3e0a6
Спокойни мигове с шеф Бено

В „махленския“ хотел Evelyn майстор-готвачът Джонатан Бено отговаря за луксозното меню в ресторанта, което започва с три блюда за 105 щ. долара – очар, патица и сурово сушено свинско контрафиле. На Безос Бено би препоръчал паста „corzetti“ с миди, свежи „rapini“ (характерен за италианската кухня зеленчук с цвят на горчица с тънки стъбла, малки грудки и изобилие от листа) и орехов сос. „Corzetti са паста от италианската област Лигурия с оригинална форма и са точно толкова интригуващи колкото и октопода. Освен това те носят и щампа „JB“ (Jeff Bezos). той е аз имаме еднакви инициали“, пояснява Бено.

One col vertical 0fe1986c 9368 4295 a340 8bdf66f1e71b
Broken Shaker в бара на хотел „Фрийхенд“

Мака мястото да е малко младежко за 55-годишния мултимилионер, бара на хотелския покрив поражда ретро настроение от оригиналното му местоположение в Маями Бийч с панорамни гледки към града. Бургерът се сервира с пържена юка юка и майонеза. Предлагат се и пържени свински кожички със сметана и лучен сос. От напитките главният майстор на коктейлите Евън Хоукинс би приготвил за Безос Bad ‘n’ Bitter (смес от бърбън, кампари, светъл вермут, диня и морска сол), защото е „питие за джентълмени – пивко, горчиво, с вкус на лято“.

One col limit mobile 622b8c1a 9dac 4ef9 985d fac3843a0d61
Бар Broken Shaker на покрива на хотел „Фрийхенд“ в Ню Йорк