Разводът на Макензи и Джеф Безос вече е факт и е време да се отвори нова страница. А един от най-резонните въпроси е къде би могъл да се нахрани най-богатият мъж на планетата, без да се отдалечава прекалено от новия си комплекс от луксозни жилища в Манхатън.
Безос е прочут с вкуса си към необичайни храни. Той яде игуани и често „изстрелва“ прочутата фраза „октопод за закуска“, използвайки морския дар като метафора за поглъщане на компании. Близки на милиардера свидетелстват, че Безос обичал да казва: „Ти си октоподът, с който ще закуся. Когато погледна менюто, ти си нещото, което не разбирам и което никога не съм имал. Аз трябва да получа октопод за закуска“.
След развода със съпругата си Безос се мести в луксозния квартал до „26-а улица“ и „Пето авеню“, където купи три имота за общо 80 млн. щ. долара. Районът си има плюсове и минуси, като най-големият е закриването на няколко ресторанта от висока категория от 2017-а насам. Все пак, в близост са останали и някои първокласни попадения.
Точно срещу парка е обновеният Eleven Мadison Park- бившият „номер 1“ ресторант в света. На няколко крачки от него е оригиналният ShakeShack с меню от бургери. В радиус от шест здания са елитният мексикански ресторант Cosme, страхотният корейски Cote и гордеещият се на практика с всякакви храни NoMad. Отвъд тази „тежка артилерия“ обаче има фантастични места за хранене и питиета, открити през последните една-две години – точно навреме, за да приветстват Безос и приятелката му – пищната красавица Лорън Санчес.
Списъкът от нови местенца, недалеч от именията на Безос, започва с
Rezdora и прочутото блюдо от спагети с миди
В Rezdora, което означава „баба“ на италианския диалект от Модена, никой не трябва да си тръгва без да е хапнал паста. Шеф Стефано Секи е възпитаник на Osteria Franceskana, който два пъти печели титлата „най-добър ресторант в света“. Някои от пастите му пък носят причудливи имена като „Стара майка, вървяща през гора в Емилия“ – код за крехки спаначени спагети, пълнени с крем и сушени листа от праз. Струващото 90 щ. долара блюдо си е сделка, а в менюто от италиански вина могат да се открият и някои необичайни селекции. Ако обаче Безос влезе в заведението, Секи ще му предложи спагети с миди с течен сос, подправен с магданоз и много чесън. Майстор-готвачът признава, че това е едно от любимите му ястия. Той казва, че приготвя с помощниците си на ръка спагетите всеки ден и макар че изглежда проста храна, за нея се изразходва много труд, който Безос със сигурно би могъл да оцени.
Ресторантът от Близкия изток в северния край на NoMad променя определението за гостоприемство с изложения богат асортимент от „хапки“ преди клиентът дори да погледне в менюто. Собственикът Гади Пелег би предложил на Безос голямо разнообразие и бързо сервиране – все неща, които биха харесали на богаташа. Дузината дребни блюда включват страхотно лабне, баба гануш, картофи с чеснов сос и маринован лук, подправен със сумак – всичко това подредено около плоча с хрупкав, току-що опечен арабски хляб (25 щ. долара). Ако след това хапване клиентът има сили за още, може да избере от основните ястия като риба, пържена в тесто за палачинки от нахут и печени на бавен огън ребърца.
Първият щатски клон на прочутата пекарна от Австралия възприема толкова сериозно своите първокласни франзели, че има специално „разписание“ кога ще бъдат извадени. Хлебчетата от тесто от бяло и многозърнесто тесто с квас обикновено се предлагат всеки ден в 8 ч. сутринта; рулцата с мащерка и чоризо се появяват в 11 часа. Кафенето с около 50 места сервира сандвичи и сладкиши. Най-високо обаче се котират свинските рулца в тесто.
В „махленския“ хотел Evelyn майстор-готвачът Джонатан Бено отговаря за луксозното меню в ресторанта, което започва с три блюда за 105 щ. долара – очар, патица и сурово сушено свинско контрафиле. На Безос Бено би препоръчал паста „corzetti“ с миди, свежи „rapini“ (характерен за италианската кухня зеленчук с цвят на горчица с тънки стъбла, малки грудки и изобилие от листа) и орехов сос. „Corzetti са паста от италианската област Лигурия с оригинална форма и са точно толкова интригуващи колкото и октопода. Освен това те носят и щампа „JB“ (Jeff Bezos). той е аз имаме еднакви инициали“, пояснява Бено.
Мака мястото да е малко младежко за 55-годишния мултимилионер, бара на хотелския покрив поражда ретро настроение от оригиналното му местоположение в Маями Бийч с панорамни гледки към града. Бургерът се сервира с пържена юка юка и майонеза. Предлагат се и пържени свински кожички със сметана и лучен сос. От напитките главният майстор на коктейлите Евън Хоукинс би приготвил за Безос Bad ‘n’ Bitter (смес от бърбън, кампари, светъл вермут, диня и морска сол), защото е „питие за джентълмени – пивко, горчиво, с вкус на лято“.