Барбадос каза чао на Елизабет Втора

Островната карибска държава, която е част от Общността на нациите (Commonwealth of Nations), от днес вече е република. Това означава, че британският монарх вече не е неин държавен глава. Ето за какво иде реч:

 

Барбадос, добил световна слава заради райските си плажове и мегазвездата Риана, провъзгласи своята пълна независимост от Обединеното кралство този вторник – 30-ти ноември 2021 година. Това означава, че страната, която от 50 години насам има собствено правителство, вече официално се нарича република.

Бриджтаун – столицата на Барбадос.

Нейният пръв президент е 72-годишната дейм (каквато е благородническата титла „сър“ при жените) Сандра Прунела Мейсън. Церемонията бе в столицата на Барбадос – Бриджтаун. Престолонаследникът на британската монархия принц Чарлз също бе сред поканените.

Първият президент на Барбадос – дейм Сандра Прунела Мейсън.

Аз, Сандра Прунела Мейсън, се заклевам да бъда предана и да служа вярно на Барбадос и народа му, спазвайки закона с Божията помощ. Ние, обаче, оставаме лоялни приятели и членове на Общността на нациите.“ – декларира президентката.

Риана също присъстваше на историческото събитие.

Едно от обясненията защо се е стигнало до това Барбадос да стане република, се свързва с херцозите на Съсекс – принц Хари и Меган Маркъл. След Megxit, подклаждан и от расовите нападки по адрес на съпругата на малкия син на принцеса Даяна, в карибската държава, чието население е съставено от 91% чернокожи, желанието за еманципиране от британската корона става неудържимо и намира своята реализация.

Да припомним – островът е открит през 1518 г. от испански мореплаватели. През 1625-а е основана първата английска колония на Барбадос (предполага се, че името му произлиза от испано-португалската дума за „брадати хора“ – barbados). Не след дълго започва и вносът на роби от Африка.

Статуя на Буса – националния борец за свобода.

През 1838 г. робството най-накрая е отменено, но независимо от това Барбадос е разкъсван от антиколониални настроения и сто години по-късно в страната е потушено най-голямото антиколониално въстание на местното население. Държавата получава своята независимост от Великобритания на 30-ти ноември 1966-а, но неин държавен глава остава британският монарх.

Елизабет Втора посещава няколко пъти Барбадос.

По всичко личи, че и през следващите 55 години Република Барбадос е била все още белязана от вековните спомени за английската колонизация, робство и борби за свобода. Но дали днешното решение на гражданите на Барбадос е правилно? Само времето ще покаже…