Българската Овчарска салата – шампион

Това обяви кулинарният пътеводител „Тейст Атлас“ (Taste Atlas).

 

 

Преди броени дни излезе класацията на 50-те най-вкусни салати в света. За мнозина голямата изненада не само бе, че сред 50-те се открояваха поне 4 родни салати, но и първото място бе присъдено на популярната ни Овчарска салата.

Ястието, което се приготвя от домати, краставици, печени чушки, шунка, сирене, кашкавал, царевица, гъби, маслини, магданоз, лук, олио, оцет и сол, изпревари гръцкия дакос и японската гома уакаме. В класацията, както вече казахме, фигурират още три типични български салати. На 6-то и 7-мо място се нареждат Снежанката и Шопската салата, а 17-то бе отредено на Кьопоолуто.

Да припомним, че кулинарният пътеводител Taste Atlas бе създаден през 2018 г. от хърватския журналист и предприемач Матия Бабич. Уебсайтът служи като опитен пътеводител за традиционна храна, който събира автентични рецепти, рецензии на хранителни критици и изследователски статии за популярни съставки и ястия. Базата му от данни е съставена от над 10 хил. съставки, храни и напитки и около 9000 ресторанта от цял свят.

Матия Бабич.

За повече информация, можете да посетите сайта чрез този линк – www.tasteatlas.com.