Японският паспорт – най-желан в света

Консултантската компания Henley & Partners публикува поредния си тримесечен рейтинг за това с кой паспорт притежателите му имат най-големи възможности за безвизово пътуване.

 

Оказва се, че японският паспорт запазва първенството си. С него може да пътувате без виза в цели 193 държави, което е рекорд за цялата 17-годишна история на класацията на консултантската компания Henley & Partners. През последното тримесечие Япония също оглавяваше класацията, но дестинациите бяха 192 – с една по-малко.

На второ място са Сингапур и Южна Корея, чиито граждани могат да посещават 192 държави без виза. На трето място са Германия и Испания, чиито граждани могат да пътуват до 190 страни, без специално да си вадят документ.

В същото време от Henley & Partners отбелязват, че пандемията от COVID-19 много изкривява класацията им. От началото на пандемията силно намалели пътуванията до страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт през последното тримесечие броят на пътуванията до азиатските страни е с 83% по-малък отпреди пандемията.

Това до голяма степен се дължи на факта, че COVID-ограниченията продължават да са в сила в редица азиатски държави, включително в Китай, където тази пролет трябваше да се справят с нова пандемична вълна.

Русия е на 50-о място в класацията, тъй като официално с руски паспорт може да посетите 119 страни по света, без предварително да сте си извадили виза. Въпреки това според наблюдатели гражданите на Русия никога не са били толкова изолирани от света, както сега, въпреки че при предишното тримесечие руснаците са имали възможност да пътуват без визи в общо 117 държави.

Паспортът на Украйна заема 35-то място в класацията, тъй като с него без виза може да влезете в 144 държави. Досега Украйна са напуснали 5 милиона души, което не само в европейски, но и в световен контекст превръща украинците в една от най-големите бежански групи – наравно със сирийците, венецуелците и афганистанците.