Българската анимация „Айва“ с триумф на Дрезденския филмов фестивал

Докато Мария Бакалова и „Жените наистина плачат“ на сънародничките ни Весела Казакова и Мила Минева прославяха България по време на елитния филмов фестивал в Кан, още един наш филм спечели първо място на друг знаков кинофестивал. Това е анимацията „Айва“ на Венета Андрова. Ето какво друго се знае до момента:

 

Тази година, от 13-ти до 18-ти юли, в главния град на федералната провинция Саксония се проведе 33-тото издание на Дрезденския филмов фестивал за късометражно и анимационно кино. Бяха представени близо 368 визуални разказа от 64 държави, като акцентът тази година бе поставен върху отношенията между филмите и политиката.

Да припомним, че културното събитие се провежда от 1989-а насам – след обединението на Западна с Източна Германия. Затова няма нищо учудващо, че по време на първото му издание са били показани киноленти, които дотогава са били или забранени, или непознати в ГДР.

Киносалонът „Шаубург“.

Тази година късометражните киноразкази бяха най-вече прожектирани в прочутия киносалон „Шаубург“, намиращ се на пресечката между „Кьонигсбрюкерщрасе“ и „Бишовсвег“ и отворил врати през далечната 1927 година.

Статуята на „Златния конник“ в Дрезден.

Наградата на филмовия фестивал се нарича „Златният рицар“ и е вдъхновена от дрезденската статуя на „Златния конник“, посветена на най-известния владетел на Курфюрство Саксония – курфюрст Фридрих Август Първи (по-късно коронован като Август II Силни – крал на Полша и велик княз на Литва).

Барбара Клепш – Саксонският министър на културата и туризма.

На тазгодишното издание бяха раздадени общо 9 златни статуетки, както и 7 специални награди. Най-големият приз в размер на 20 хил. евро, връчен лично от госпожа Барбара Клепш – саксонският министър на културата и туризма, спечели германската продукция Doom Cruise на Хана Страгхолц и Зимон Щайнхорст.

В категорията „Най-добър късометражен филм“ бяха наградени, както „Айва“ на Венета Андрова, така и “Липса на яснота” на датчанина Стефан Крузе Йоргенсен; те не само получиха по една статуетка „Златният рицар“, но също и паричната награда от 7500 евро.

Вляво е Венета Андрова.

Тринадесетминутната анимация на Венета Андрова разказва за АЙВА – художничка робот, която чрез работата си разглежда темата за мъжествеността в нейните разнообразни форми и нюанси. Да припомним, че „Айва“ бе включен и в програмата на тазгодишното издание на „София филм фест“.