Археолози спорят къде е погребан кръстникът на „Блутут“

Повече от 1000 години след смъртта на датския крал Харалд Блутут Гормсон археолози спорят къде е погребан.

Според средновековни хронисти датският крал Харалд Блутут, на чието име е кръстена модерната технология с безжичната връзка, е бил погребан в Роскилде в Източна Дания в края на ХХ век.

В същото време полски изследователи и шведски археолози твърдят, че именно те са открили точното място, където е погребан крал Харалд Блутут Гормсон и това не е Дания, а малко селце в северозападна Полша – област, която някога е била населявана от викинги.

Шведските археолози са открили златен диск от ХХ век, върху който се чете името на датския крал Харалд Блутут. Той е открит в гробница под католическата църква във Виежково в Полша, като снимката на диска за първи път е публикувана през 2015 г. в Малмьо, Швеция, след което започват множество изследвания.

Освен това и във Волин, Полша е открит камък през 2014 г. с рунически надпис в памет на датския крал от ХХ век на име Харалд Блутут Гормсон.

Така че, ако искате да си организирате нестандартна екскурзия, посетете и трите места – и Волин, и Виежково в Полша, и Роскилде в Дания. Вероятно интуицията ви ще подскаже кое място най-силно е заредено с енергията на откривателя на безжичната технология.