Apple отново вдигнаха летвата: iPhone 14 е вече напът

Макар и да остават само още няколко месеца до края на 2022 г., слуховете, новините и снимките, засягащи 14-ия пореден модел в серията на iPhone, се множат с всеки изминал ден. Ето за какво иде реч:

 

Една от най-знаковите промени в 14-та серия е нейният размер. След провала на американския бранд да продава и да промотира по-малки телефони, сега компанията изцяло се концентрира в разработването на по-големи машини. Така например iPhone 14 и iPhone 14 Pro са предвидени да бъдат големи 6.1 инча (около 15 см), а iPhone 14 Max и iPhone 14 Pro Max – 6.7 инча (около 16 см).

Също така се говори, че новото поколение айфони ще имат променен прорез за предната камера, служещ за функцията „лицево разпознаване“ (Face ID). За първи път моделите iPhone 14 Pro могат да бъдат изработени от титаниева рамка вместо обичайната от неръждаема стомана. Наред с това се очаква решетките на високоговорителите и микрофона да бъдат обновени с изцяло нов дизайн.

Новият процеп за предната камера.

Възможно е и брандът на Стив Джобс да използва и нова термична система с парна камера, която ще поддържа температурата на телефоните по-хладна, за да може да сведе до минимум въздействието на по-бързите чипове и 5G свързаността.

Фотокамерите Ultra Wide на новите модели от 14-та серия също ще бъдат подобрени. Apple ще има възможността да представи вариообектив от тип „перископ“, позволяващ по-голямо оптично увеличение. Много е вероятно Pro моделите да получат 48-мегапикселови камери и възможност за записване на видеоклипове до 8K.

Новата камера.

Слуховете предполагат, че моделите iPhone 14 вероятно ще продължат да използват същия чип A15, който бе представен в серията iPhone 13, докато тези на iPhone 14 Pro получават актуализиран чип A16. Това ще бъде първият път, когато Pro серията на iPhone ще получи по-бързи чипове. Предполага се, че зад това решение на Apple стоят както намаляването на излишните разходи, така и продължаващи проблеми с доставките.

Част от новата цветова гама на iPhone 14.

А относно дизайна на 14-та серия? Не се очаквани значителни промени, макар че е напълно възможно фотокамерите да бъдат по-големи от преди (особено за Pro, Max и Pro Max сериите). Този път калифорнийската марка ще въведе нови и по-впечатляващи цветове за външния корпус на своите телефони. Според слуховете и различни „изтекли“ изображения из интернет пространството, iPhone 14 и 14 Max ще се предлагат в черно, бяло, синьо, червено и – за първи път – в лилаво, докато iPhone 14 Pro и Pro Max ще се продават в графитено, златисто, сребърно и лилаво. Впрочем розови и зелени айфони също могат да бъдат забелязани.

Другите нови функции включват добавянето на вградена памет от 2TB, както и цялостното преминаване към eSIM система (цифрова SIM карта, позволяваща на потребителя да активира неговия план за мобилни данни от доставчика му на мобилни услуги, без да се налага да бъде използвана физическа nano-SIM карта).

За първи път лилав iPhone?

Освен че е много възможно iPhone 14 да бъде пуснат на пазара още тази есен (септември-октомври), предполагаемата му цена ще стартира от 799 долара (за Pro, Max и Pro Max сериите тя ще бъде значително по-висока).