Аксел Харди представя екологична колекция „Засади дърво – създай бъдеще!”

Дизайнерката Аксел Харди, носител на приза на Академията за мода –  „Златна игла 2019“ в категория „Модна иновация“ ще представи своята най-нова екологичната колекция по време на първата вечер от седмицата на модата на 17 септемвритази година. Колекцията за сезон есен/зима 2019/2020 – „Засади дърво – създай бъдеще“ (Plant a tree – create a future) изразява концепцията на дизайнерката и нейната реакция, породена от промените в климата.

„Нека модата създава красота на планетата, а не замърсяване! Всеки може да засади поне едно дърво и това е от съществено значение. Затова избрах символът на тази колекция да е дървото, което ни дарява с кислород, след като вдишва вредните емисии. За мен екологичната мода не е просто актуална тема, а мисия, която следвам през последните 20 години в работата си. Смятам, че хората днес са силно отворени към нови предложения и ролята на дизайнерите е да им предложат качествени алтернативи в модата.“, споделя дизайнерката.

Дървото и клоните присъстват като декоративни елементи в повечето визии от колекцията „Засади дърво – създай бъдеще“. Идеята е всяка част от облеклото с този елемент да ни напомня за нашия човешки дълг да се грижим за общия дом, в който живеем. Екологичното производство винаги е било приоритет в работата на Аксел Харди, която използва естествени суровини и материали. За да сведе до минимум употребата на пластмаса, полиестер и поиамид, дизайнерката използва вместо копчета и ципове – шнурове, връзки, плетени и копчета от слюда. Памукът, ленените, конопените и вискозните прежди от целулоза, с които работи Аксел Харди, се разграждат до три месеца. Освен това при органичното багрене в земята не отиват вредни химикали. Дизайнерката създава и линия уникални облекла тип пачуърк, за които използва и най-малките размери материали, което прави производството на бранда AXEL HARDY почти безотпадно.

Друга съществена част от сегашната колекция са визиите, представящи линията рециклирани облекла. Използвани са нови, непродаваеми поради модел или размер джинси на световни марки. Вместо да се превърнат боклук, те заживяват нов живот, съчетани с плетива от прежда, която е регенерирана и изработена от джинсови отпадъци. Колекцията включва още нова линия връхни облекла – двулицеви и мултифункционални, които си съчетават с тесни меки рокли, панталони, поли, раздвижени пончота и блузи. Цветовете са в синхрон с природата и създават усещането за уют и комфорт, а също и за различност.

Фото: © Антон Марков / Академия за мода, © Хайлайф / Академия за мода