Абсолютно уникалният Koenigsegg Jesko Hydra застана под прожекторите

Студиото LMM Design демонстрира уникалния Koenigsegg Jesko, с добавка Hydra към името си. Ексклузивната версия на хиперколата е поръчана от клиент на шведската марка, който е голям любител на митологията, тъй като във визията и името на автомобила присъстват елементи от древногръцките и скандинавските епоси.

Името Hydra (Хидра) не e избрано случайно, а е взаимствано от древногръцката митология, където едно от чудовищата е огромна хидра с 9 глави (според различни източници те са между 7 и 100).

Числото 9 намеква за една от особеностите на Jesko – 9-степенната „роботизирана“ скоростна кутия Light Speed Transmission (LST) с 8 съединителя.

Числото 9 препраща и към деветте свята в скандинавската митология, които са отразени със специалните цветове на каросерията. Сред тях преобладава виолетовото, а елементите са от карбон. Hydra се отличава от познатия Jesko и по аеродинамиката, като има допълнителни крила отпред, въздухозаборник на покрива и плавник-стабилизатор между хоризонталните опори на антикрилото.

Салонът на хиперавтомобилът е в същия стил като екстериора. На предния панел се вижда стилизиран надпис Hydra, а подглавниците на седалките са украсени с изображения на митичното чудовище.

Към момента не се предвиждат технически промени по колата. Стандартният Koenigsegg Jesko, който се предлага и във версия Jesko Absolut, е оборудван с 5.0-литров V8 двигател с два големи турбокомпрсора и скоростна кутия LST.

Мощността на двигателя при използване на бензин е 1280 конски сили, а на биоетанола E85 – 1600 конски сили.

Максималният въртящ момент от 1500 Нм е достъпен при 5100 об/мин, а 1000 Нм се достигат след 2700 об/мин с изненадваща лекота.

Все още не е обявена цената на хиперавтомобила, но предвид това колко струва стандартният модел, митичното чудовище вероятно ще е на стойност над 3 000 000 долара, още повече, че моделът е само един.