Доктор Снежана Бакърова – родопската доктор Куин Лечителката

В днешно време сме свикнали да бъдем осведомявани за всякакви проблеми в здравната ни система, като корупция, некомпетентност и нечовещина. Но – за щастие – все още има лекари, които с чест и гордост спазват Хипократовата клетва. Такъв пример е и родопската докторка Снежана Бакърова, която нерядко е наричана „доктор Куин Лечителката“. А ето защо:

 

За тези, които са добре запознати със сюжета на култовия медицински уестърн сериал от 90-те години, сънародничката ни не отстъпва по нищо на доктор Микаела Куин. Най-малкото, което можем да кажем, е, че доктор Снежана Бакърова е единственият лекар, отговарящ за 32 населени места в Смолянска област.

Доктор Снежана Бакърова.

Д-p Бaĸъpoвa работи всеки ден – от сутрин до вечер. Наред с това често ѝ се налага да се отзовава и на спешни повиквания посред нощ. Историята ѝ е нагледен пример за състоянието на здравеопазването в татковината ни. Страната ни се нарежда на 31-во от общо 35 места по достъп на здравна грижа в Европа.

Сблъскваме се с всякакви ситуации, някои от които са спешни и неотложни. Няма как да си изберем пациентите. Каквато и болест да се появи по нашите места – трябва да се намесим незабавно.“ – разказва българската доктор Куин.

Джо Ландо в ролята на Съли и Джейн Сиймур в ролята на доктор Микела Куин.

Един от най-красноречивите примери е израждането на сина на Снежана Делчева в собствения ѝ дом, тъй като пътят от селото ѝ до Смолян е труднопроходим. Пациентката казва, че мъжът ѝ отишъл до къщата на д-р Бакърова към 2 часа през нощта. Въпреки внезапното спиране на тока, лекарката веднага се отзовала и израждала на свещи.

Ако кажа, че съм била спокойна, ще излъжа.“ – спомня си с известно притеснение д-р Бакърова, която допълва, че на всичкото отгоре ѝ се наложило да отреже пъпната връв с обикновена щипка.

Село Смилян.

Не са малко и случаите, когато родопчанката е трябвало да се качи на кон, заради лошата пътна структура, или да приема пациентите си в импровизирани кабинети… Пред кабинета ѝ в село Смилян винаги се вият опашки, а още стотици пациенти я чакат в съседните села.

Последователката на делото на древногръцкия бог Асклепий, макар и да определя работата си като на войн, служещ чинно на предния фронт, твърдо заявява, че ако би могла да върне времето назад, пак би избрала да поеме по същия път.

Древногръцка статуя на Аскелпий – богът-лечител.

Понякога ти стига да видиш усмивката и признателността на човека, който оценява това, което правиш. Това е малката награда и признателност, които те мотивират да продължаваш напред.“ – споделя д-р Снежана Бакърова – българската доктор Куин Лечителката.

Доктор Снежана Бакърова с грамота.

А докато родопската супергероиня продължава неуморно да спасява и да лекува, на нас не ни остава нищо друго, освен да разказваме за примера ѝ – прокарващ светлия път на надеждата сред заобикалящите ни негативизъм и отчаяние.