7 храни, богати на важния триптофан

Триптофанът е не само една от 20-те основни аминокиселини, но и е жизненоважна за човека. Човешкото тяло не може да я произвежда самостоятелно и затова триптофанът може да се усвоява само чрез храна или хранителни добавки. Разказваме ви какви са полезните свойства на тази значима аминокиселина и за 7 храни, богати на нея.

 

Всеизвестно е, че серотонинът е един от най-важните хормони, влияещ пряко върху нашето щастие, спокойствие и концентрация. Червата произвеждат близо 90% от серотонина, затова не е изненада, че храната, която консумираме, също спомага за осъществяването на биохимичния процес.

По данни на американския уебсайт Medical News Today, единият от начините, чрез които можем да увеличим нивата на „хормона на щастието“, е като ядем храни, богати на триптофан. Според различни проучвания, високите нива на депресия и тревожност се увеличават тогава, когато тези на аминокиселината намаляват.

 

А ето кои седем храни Medical News Today съветва да бъдат включени в дневното ни меню:

 

1. Пилешкото месо 

Пилешкото месо – особено пуешкото – се слави като извор на протеини –  важни при изграждането на мускулна маса. Макар че понякога прекаленото количество пуешко месо може да предизвика сънливост. В интерес на истината, това не е толкова проблем на самата храна, колкото количествата, които един човек може да приеме. Ето защо е важно да се внимава с грамажа.

2. Яйца

Яйцата са не само богати на триптофан, но и на витамин А, витамин В12 и селен. Жълтъците им също са добър източник на холин – важно хранително вещество, което може да бъде особено ценно по време на бременност, както показват изследванията, публикувани от Националната медицинска библиотека на Съединените американски щати.

3. Сьомга 

Освен че вкусната риба е известна с наличието си на достатъчно триптофан, на сьомгата също не ѝ липсват мастни киселини, Омега 3 и витамин D.

4. Семена

Семената са изключително подходящ източник на триптофан за вегетарианците и веганите. Тиквените и ленените семена и чията могат лесно да бъдат добавени в салати, йогурт, кисело мляко или корнфлейкс. Те освен това са и богат източник на антиоксиданти, фибри и витамини.

5. Ядки

 

Бадемите, кашуто, орехите, макадамията безпроблемно ще повишат нивата ви на серотонин. Наред с това те са извор на мононенаситени мазнини, протеини и някои минерали и витамини, важни за правилното функциониране на тялото.

6. Соя

Въпреки че не всички харесват тофуто, соевото мляко и соевия сос, те са хем подходящи за вегетарианците и веганите, хем имат предостатъчно триптофан в себе си.

7. Млечни продукти

Млякото, изварата, кашкавалът, саламуреното сирене, киселото мляко и скирът са не само пълни с триптофан, но и са богати източници на калций, витамин А, витамин D и витамин Е.