5 съвета за по-красиви и здрави ръце

Изсушени, напукани, безформени, изгризани нотки, с лишеи… доста често тази гледка ни съпътства навсякъде, където и да отидем. Въпреки това често се оправдаваме с липсата на време или забързаното ни всекидневие, но не се чувстваме по-добре.

 

Затова сме ви приготвили пет лесни стъпки, чрез които ще върнете красотата и здравето на ръцете и ноктите си.  

 

1. Слагайте си крем за ръце след всяко измиване

В крайна сметка това е рефлекс, който трябва да си създадете. Просто сложете тубичката с крема за ръце на мивката или на бюрото си – там, където прекарвате най-много време и лесно може да бъде забелязана. Така хем ще се подсещате, хем повече няма да имате раздразнена или изсушена кожа от сапун или вода. Само изберете подходящ крем – той трябва да попива бързо и да не омазнява излишно кожата. Най-добре се обърнете за съвет към опитен фармацевт, козметик или дерматолог.

2. Лимонът и зехтинът вършат чудеса

Веднъж седмично си пригответе купа с топла вода, към която да добавите малко зехтин и резенче лимон – после потопете вътре ръцете си. Зехтинът ще подхрани кожичките на пръстите ви, а лимонът ще избели ноктите. Четвърт час ще е достатъчен, за да възвърнете блясъка и чистотата на ръцете си.

3. Пилите ноктите си нежно

Това може да ви се струва като малка и незначителна подробност, но неправилното пилене на ноктите ви ще причини повече вреди, отколкото ползи. Използвайте стъклена или емайлирана пила за нокти, вместо метална. И най-вече движението, което трябва да направите, трябва да бъде нежно и винаги в една и съща посока – от ляво надясно или от дясно наляво. В никакъв случай напред и назад!

4. Дайте заслужена почивка на ноктите си

Вместо веднага да лакирате ноктите си, особено с ши или гел лак, след като сте премахнали стария слой, направете почивка за няколко дни. Така ноктите ви ще се възстановят и почувстват по-здрави. Разбира се, през това време можете да ги подхранвате и избелвате, ако са тръгнали да пожълтяват.

5. Катаплазма срещу изсушаване и грапавост

Ако ръцете ви са склонни към изсушаване и загрубяване, можете да поставите дебел слой катаплазма (вид подхранващ крем) върху ръцете си. След това си сложете ръкавици, които ще насърчат по-бързото абсорбиране на активните съставки в кожата. Останете така 10-20-на минути, после махнете ръкавиците и измийте внимателно катаплазмата от кожата ви. Впрочем парафиновата терапия също е подходяща за случая, въпреки че при нея нещата са малко по-различни.