4 причини да не си лягате гладни

През последните години доста диетолози предупреждават, че за да запазим фината си и стройна фигура, не бива да вечеряме след 18:00 часа вечерта. По принцип това е вярно, но доколкото всеки организъм е индивидуален, вероятността да си навредите също е голяма.

 

Запознаваме си с четири евентуални проблема, които можете да избегнете:

 

1. Загуба на мускулна маса

Както за нежния пол е характерно желанието за сваляне на килограми, така за силния пол е покачването на мускулна маса. Затова специалистите предпруждават, че ако си легнете с празен стомах, ще постигнете обратния ефект. Може да пропуснете вечеря, но тялото ви ще се нуждае от хранителни вещества, с които да превърне протеина в чист мускул. Затова е най-добре да се консултирате предварително с опитен диетолог.

2. Можете да качите излишни килограми

При някои хора е напълно възможно, вместо да им спаднат мускулите, да се сдобият с няколко „желани“ килограма. Като лишавате организма се от всичките необходими хранителни въщества, от които се нуждае, вие още повече ще засилите апетита си. Впоследствие може да започнете да правите нощни турове до хладилника без да се усетите.

3. Сънят ви може да се влоши

Ако искате да се наспите добре и на сутринта да сте свежи като краставичка, избягвайте излишното гладуване. Не само, че непрекъснато ще си мислите за храна в леглото, но и ще ви отнеме много повече време да се пренесете в страната на сънищата. Ако все пак ви се наложи да залъжете глада, хапнете нещо леко и полезно.

4. Няма да имате достатъчно енергия

Доказано е, че без достатъчно хранителни вещества в тялото, вероятността да се събудите доста отпаднали е голяма. Онези от вас, които имат забързано ежедневие, е много вероятно да пропуснат и закуската, и обяда. Така не само ще ви липсва необходимата доза дневна енергия, но може да ви споходят отпадналост и депресия, които ще се отразят зле на професионалния и личния ви живот.