10 важни принципа на бизнес етикета

Въпреки че правилата на бизнес етикета са различни в различните държави, някои принципи си остават непроменени. Запознаваме ви с 10-те основни норми на бизнес етикета.

 

 

1. Пристигнете на време

Когато имате бизнес среща, гледайте да пристигнете по-рано от фиксирания час. Така ще имате достатъчно време да си свалите връхните дрехи, да се настаните удобно и да се подготвите. Ако все пак пристигнете в уречения час, сигурно ще се чувствате и изглеждате забързани и притеснени, а това може да не се хареса на някои колеги. Така че, когато сте пунктуални, вие показвате, че уважавате и останалите. Както се казва в бизнес средите „пет минути по-рано е вече късно“!

2. Бъдете подходящо облечени

Независимо дали работата ви изисква определен дрескод, или не, никога не неглижирайте външния си вид. Няма как да сбъркате с чистите, изгладени дрехи, затворените обувки, обръснатите бради, оформените прически и лекия грим.  Ако все пак се чудите как да се облечете или търсите вдъхновение, не се притеснявайте да попитате някого от човешки ресурси, ваш колега или просто да се огледате наоколо.

3. Бъдете любезни

Ще се изненадате колко много може да се промени отношението на вашите колеги, ако използвате в ежедневието си „добро утро“, „моля“ и „благодаря“. Вашите добри обноски ще покажат, че сте възпитани и уважавате хората около вас. Опитайте се да водите кратки и точни разговор с колегите си, без да им губите времето в излишни приказки. А ако избягвате политическите и религиозни теми, това ще ви спестят сума ти главоболия и проблеми.

4. Избягвайте клюките и подслушването

Тези две характерни черти на инфантилно поведение са напълно излишни в работната среда. Ако все пак някакъв слух достигне до вашите уши, въздържайте се да го разпространявате. Хората могат и да не си спомнят кой е пуснал клюката, но определено ще се сетят, кой я разнася. Впрочем, ако ви се наложи да влезете в помещение, където се намират ваши сътрудници, гледайте да ги поздравите любезно, за да свалите всякакви подозрения, че ги подслушвате.

5. Покажете, че ви е грижа

Когато разговаряте с някого, покажете, че наистина му обръщате внимание. Не си играйте на телефона и не използвайте компютъра. Ако все пак се наложи да отговорите на обаждане по време на срещата  – извинете се и го направете. Много е важно да гледате хората в очите и да ги слушате, на никой не му е приятно да се чувства игнориран.

6. Внимавайте с езика на тялото

В западния свят ръкостискането все още си остава типичния начин за поздравяване. Затова не бива да бъде не много силно и бързо. Ако все пак се колебаете дали да подадете ръка на някого, по-добре недейте, освен, ако не ви дадат позитивен знак. Прегръдките и другите знаци на привързаност, които споделяте с приятелите и семейството си, не са много подходящи за офиса.

7. Представете себе си и останалите

Доста често се случва, колегите ви, особено, ако сте нов сътрудник, да не запомнят името и позицията ви от първия път. Не се ядосвайте, защото със сигурност не го правят нарочно. Опитайте се пак да им припомните накратко кой сте. А ако сте с нов колега в офиса, представете го на останалите. Винаги е приятно, когато има някой приятелски настроен съдружник, който да ви накара да се почувствате уютно в офиса.

8. Не прекъсвайте останалите

Когато внезапно ви озари гениална мисъл или се сетите за нещо важно, опитайте се да изчакате малко. Ако прекъснете човек, докато говори или се е средоточил върху работата си, може да получите голяма черна точка. Но, ако става въпрос за нещо наистина важно и много спешно, тогава ще имате основателна причина за вашето прекъсване.

9. Внимавайте с думите

Дори да ви е много накипяло отвътре, задължително избягвайте използването на вулгарен език! Добрият бизнес етикет изисква постоянно да имате предвид, че се намирате сред хора, които не познавате отблизо. В противен случай непопулярността ви на работното място ще ви бъде най-малката грижа.

10. Внимавайте, какво консумирате

Когато сте на работа, внимавайте да не носите неприятно миришеща храна, или такава, която може да ви причини газове.  Не шумете по време на ядене, за да не пречите на колегите си. Колкото до употребата на алкохол – по време на работа тя е забранена.