Защо си струва да отглеждаме алое

Разказваме ви в кои случаи е полезно алоето и какви други козметични средства може да замени:

 

 

Срещу слънчеви изгаряния    

Да прекалим със слънчевите бани и да изгорим е типично лятна история. Ако нямате успокояващ крем под ръка, алоето ще помогне. Разрежете лист от растението на половина. Вътре ще видите прозрачен гел, който трябва да се нанася върху изгарянията няколко пъти дневно. Охлаждащото съдържание успокоява кожата, а антиоксидантите, витамините и мастните киселини, съдържащи се в сока, имат дълбоко овлажняващ и подхранващ ефект.

Срещу ухапвания от насекоми

Вечнозеленото алое може премахне следите от ухапвания от комари и да намали сърбежа. Двукомпонентните протеини в състава му, наричани още гликопротеини,  намаляват възпаленията и зачервяванията. Такова домашно средство е подходящо дори за най-малките деца, с което понякога не могат да се похвалят кремовете от аптеката.

След бръснене                                                                                          

В гела от сочните листа на растението има голяма концентрация на биологично активни съединения. Присъстват и витамини, и минерали, и аминокиселини с антиоксиданти. Тази комбинация не само ще премахне бързо раздразненията след бръснене и ще заздрави малките ранички, но и ще увлажни кожата.

Срещу пъпки и черни точки

За антибактериалните и противовъзпалителни свойства на алоето отговарят фитохормоните – гиберелини и ауксини. Именно затова се препоръчва да нанасяте гел от растението върху проблемните участъци.  Маската от меката част на алоето внимателно почиства и „изтегля” замърсяванията, без да изсушава лицето. А полизахаридите в сока ускоряват процеса на заздравяване, стимулират обновяването на клетките и дори помагат за изсветляване на пигментните петна.

За мекота и растеж на косата

Смлените листа на алоето могат да заменят балсама. Косата ще стане по-мека и гладка, освен това ще започне да расте по-бързо, благодарение на витамините В, С, Е, бета каротина и фибрите. Натуралното средство може да се използва и като маска за кожата на главата срещу пърхот – редовно нанасяйте сок от растението върху корените и се наслаждавайте на резултата.⁣

Срещу подпухналост на очите

Тънката кожа около очите най-много се нуждае от овлажняване. За това могат да помогнат домашните пластири от алое. Разрежете лист и намажете меката част върху клепачите. Растението увеличава синтеза на хиалуронова киселина, така че можете да забравите за сухата и стегната кожа около очите сутрин.  Струва си да замразите парчета алое – такива ледени кубчета с етерични масла, хранителни ферменти и микроелементи ще събудят кожата ви по-бързо от будилник.