Защо по празниците някои не видяха Сфинкса в Гиза

Дългата почивка покрай Великден и Гергьовден бе подходящо време за немалко наши сънародници да отпрашат към екзотични дестинации или просто към някои от седемте чудеса на света.

Едно от тях е Хеопсовата пирамида. Миналата седмица обаче се оказа, че тя, заедно със Сфинкса са били затворени за посетители.

Причината – сватбата на милиардера Анкур Джаин и фитнес инструкторката Ерика Хамънд. Двамата заплатили голяма сума, за да бъдат необезпокоявани по време на едноседмичното им тържество, протекло под зоркото око на Сфинкса. Самото тържество се оценява на 3 млн. долара.

Джаин е основател и главен изпълнителен директор на програмата за лоялност „Bilt Rewards„. Хамънд е бивш шампион на WWE и собственичка на верига фитнес зали.

Събитието, което оттогава се разпространява като вирус в TikTok, предлага на гостите на младоженците частна обиколка на пирамидите и Сфинкса без прекъсване, както и разглеждане отблизо на статуята на Рамзес Втори.

Двойката беше домакин и на парти в Големия египетски музей, който се смята за най-мащабния в света, посветен на една цивилизация. Неговото изграждане струва 1 млрд. долара, но той все още не е отворен за посетители – очаква се това да стане по-късно през 2024 година.

Джаин и Хамънд се венчаха по залез слънце между две от пирамидите, след което отпразнуваха с прием, изпълнен със световни звезди и изпълнения на Робин Тик, Ланс Бас и Линдзи Стърлинг.

Отразяването на сватбеното тържество предизвика бурни дебати в социалните мрежи, като мнозина твърдяха, че събитието е било ненужно екстравагантно.

„Egypt Independent“ съобщи, че сред гостите на сватбата е бил и египетският министър на туризма и антиките Захи Хавас. По информация на журналистите Джаин и Хамънд са платили 200 000 долара за организиране на парти в близост до скулптурата на Рамзес Втори.