Холивуд: Мерил Стрийп ще бъде удостоена със „Златна палма”

Американската звезда ще получи престижния приз на 77-то издание на прочутия филмов фестивал.

 

 

От 14-ти до 25-ти май тази година ще се проведе поредната церемония на Международния филмов фестивал във френския град Кан. И именно тогава на една от най-големите звезди на Холивуд – Мерил Стрийп – най-сетне ще ѝ бъде връчена престижната награда „Златна палма”, както съобщават в официалния уебсайт на културното събитие.

Но наградата на 74-годишна актриса не е коя и да е – а почтената „Златна палма”, връчвана за огромни постижения в света на кинематографията. А звездата от „Дяволът носи Прада” има немалък списък с успехи: 21 номинации за „Оскар”, от които печели 3 (за най-добра поддържаща женска роля в „Крамър срещу Крамър“ и за най-добра главна женска роля в „Изборът на Софи“ и в „Желязната лейди“), 2 „БАФТА”,  9 „Златен глобус”, 3 „Еми” и 2 награди на Гилдията на актьорите.

Мерил Стрийп като Миранда Пристли в „Дяволът носи Прада“.

Наред с това американката може да се похвали с най-много номинации за „Оскар“ и за „Златен глобус“ от всички актриси и актьори в историята на седмото изкуство.

Престижната награда „Златна палма“.

За мен е огромна чест да получа това престижно отличие. Да спечелиш награда в Кан е най-високото постижение в киноизкуството. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички.“ – съобщава с нескрита радост Мерил Стрийп.

Джордж Лукас и Хаяо Миядзаки

Почетна „Златна палма“ в Кан тази година ще получат също и създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас и японското анимационно студио „Гибли“ на режисьора Хаяо Миядзаки.