Започна Китайската нова година

Днес, на 10 февруари, започна Китайската нова година, чието начало следва лунния календар.

Освен в Китай, новата година се посреща и в Бруней, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Мавриций и Филипините. Празненствата продължават 16 дни, но за официален празник се смятат само първите седем дни.

Всяка година датата, на която започва Китайската нова година е различна, като обикновено е между 20 януари и 21 февруари по Григорианския календар. Тя преминава под знака на определено животно от китайския зодиак, базиран на древната китайска митология. И така днес започваме годината на Дракона.

Той е петото животно от 12-годишния цикъл в китайския зодиак. Последната година на Дракона бе през 2012 г., когато по-специално се честваше Водния дракон. Сега сме в годината на Дървения дракон. Предишни години на Дракона имахме през 1928 г., 1940 г., 1952 г., 1964 г., 1976 г., 1988 г., 2000 г. и 2012 година.

Известни знаменитости, родени в годината на Дракона, са актьори като Киану Рийвс, Рийз Уидърспун, Райън Рейнолдс, Блейк Шелтън, Ема Стоун, Рупърт Гринт, както и певците Адел, Риана и Мили Боби Браун.

Смята се, че родените в годината на Дракона, са харизматични, талантливи и много вдъхновяващи. Те са и страхотни лидери, защото не се страхуват да преследват поставените си цели.

Китайският консултант по метафизика Вики Искандар коментира пред “People”, че през Новата година на дървения дракон най-опасно би било да се следва линията на така нареченото самосаботиращо поведение. Човек не бива да се съмнява в себе си и да позволява самоунищожителни мисли да завладяват съзнанието му. В същото време, ако човек е позитивен и вярва в себе си, той ще може да намери сили да преобърне живота си към по-добро, подчертава Искандар.

Краят на празненствата по случай Китайската нова година се отбелязва с фестивала на китайските фенери, който се провежда на 15-ия ден от първия месец на китайския лунно-слънчев календар или на първото пълнолуние. Тази година то се пада на 24 февруари. Тогава има празненства с танци на лъвове и дракони, паради и фойерверки.