Замърсяване с пестициди: кои плодове и зеленчуци са най-застрашени?

Консумирането на разнообразни плодове и зеленчуци осигурява важни хранителни вещества, фибри и витамини, необходими за доброто здраве. Но голяма част от пресните продукти се обработват с пестициди. При високи концентрации това може да доведе до заболявания като рак и нарушения на нервната система.

Плодове и зеленчуци с най-ниски нива на пестициди

Авокадо – Под 1% от изследваните 360 проби съдържат остатъци от пестициди.
Сладка царевица – Под 2% от пробите (включително замразени зърна) имат откриваеми нива на пестициди.
Ананас – 90% от пробите не съдържат пестициди, благодарение на дебелата си кора.
Лук – Под 10% от пробите съдържат остатъци от пестициди.
Папая – 80% от пробите не съдържат пестициди, тъй като кожата предпазва вътрешността на плода.
Аспержи – 90% от пробите нямат откриваеми пестициди.
Пъпеш (канталуп) – Над 60% от пробите не съдържат пестициди.
Зеле – 86% от пробите не съдържат пестициди.
Гъби – Дори когато се отглеждат на закрито, могат да съдържат до четири вида пестициди, но остават с ниски нива.
Манго – Близо 80% от пробите не съдържат пестициди.
Замразен грах – 80% от пробите нямат откриваеми остатъци от пестициди.
Диня – Дебелата кора предпазва вътрешността от пестициди.
Пъпеш (медена роса) – 50% от пробите нямат откриваеми пестициди.
Сладки картофи – Едни от най-чистите зеленчуци с ниско съдържание на пестициди.
Киви – 65% от пробите нямат откриваеми пестициди.

 

Плодове и зеленчуци с най-високи нива на пестициди (“Мръсната дузина”)

Ягоди – Едни от най-замърсените плодове заради вредителите, които ги нападат.
Кейл – Висока концентрация на пестициди заради насекоми и гъбични инфекции.
Целина – 95% от пробите съдържат до 13 различни пестицида.
Праскови – Често пръскани срещу молци и бръмбари.
Ябълки – Една от най-обработваните култури срещу листни въшки и други вредители.
Спанак – Често съдържа невидими остатъци от пестициди.
Домати – В някои проби са открити над 15 вида пестициди.
Нектарини – Уязвими на насекоми и гъбични инфекции, затова често се обработват с пестициди.
Череши – Податливи на много патогени, което води до честа употреба на инсектициди.
Грозде – Една от културите с най-много пестициди – открити са 122 различни химикала.
Чушки (камби и люти чушки) – Често пръскани срещу акари и други вредители.
Круши – Подобно на ябълките, привличат много насекоми и са силно обработвани с пестициди.

Ако искате да избегнете пестицидите, най-добре е да купувате органични продукти или да избирате плодове и зеленчуци с ниски нива на замърсяване.

Нора Пенчева