Задигнаха колекцията с пистолети на Джеймс Бонд

Незаменимата колекция от пистолети, използвани във филмите за Джеймс Бонд, е била открадната от къща в квартала „Енфийлд”, в северната част на Лондон.

 

Крадците са задигнали пет деактивирани пушки, включително пистолетите Beretta Cheetah и Tomcat от „Не умирай днес“ (2002) – двадесетият филм от поредицата за Джеймс Бонд и четвъртият – последен с Пиърс Броснан в ролята на Агент 007.

Отмъкнат е и емблематичният пистолет Walther PPK, използван в „Изглед към долината на смъртта“ (1985) – четиринадесетият филм от поредицата и седмият – последен с Роджър Мур в ролята на топ шпионина.

Колекционерът, притежател на сбирката, е силно разстроен, защото е взет и Smith & Wesson 44 Magnum – уникален пистолет, целият от хром, който можем да видим в „Живей, а другите да умрат“ – осмият филм от прочутата поредица по романа на Иън Флеминг. В този филм за първи път в ролята на Бонд се снима Роджър Мур.

Макар че британският „Гардиън” съобщава днес, 27 март, за престъплението, то е извършено с взлом от къщата на „Алдерсбрук авеню” още в понеделник. Тогава, в 20.00 часа е бил подаден сигнал в полицията, но крадците са успели да избягат още преди органите на реда да пристигнат. Според свидетелства на съседи престъпниците били трима бели мъже, които се измъкнали с кола в сребрист цвят.

Смята се, че крадците са влезли през задния вход в сградата. Откраднатото оръжие се оценява на стойност над 100 000 паунда.

Полицейският инспектор Пол Ридли обяви, че оръжията са уникални и са създадени специално по поръчка за филмите с Бонд.

Ето защо той не смята, че някой оръжеен търговец би се излъгал да ги купи – всеки би разпознал в тях „играчките” на Агент 007.

Но въпреки опита си да успокои силно разстроения собственик – колекционер и запален фен на Бонд, той призова всички, които са станали свидетели на пристигането и напускането на крадците, или които знаят къде е скрито оръжието, или предложено за продажба, да се обадят.