За първи път от 14 години насам Народният театър на голямо турне

За първи път от 14 години насам от Народния театър „Иван Вазов“ са планирали гастроли със „спирки“ в единадесет града. Гостуванията започват на 22 юни и ще продължат до 23 юли. Ще бъдат изиграни 21 представления. Ето повече подробности около първото голямо турне след 100-годишния юбилей на Народния театър през 2007 година.

 

Началото на турнето е на 22 юни във Варна. Тогава в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, от 19.00 час зрителите ще могат да гледат „О, ти, която и да си…“ на режисьорката Бойка Велкова. Пиесата представлява лиричен колаж по спомени, стихове и писма на Вазов, създаден по идея на Мирела Иванова.

Сцена от „О, ти, която и да си…“

Сред звездния състав са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Представлението има награда „Аскеер“ за музиката на Теодосий Спасов. То е създадено по повод 170-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на патрона на Народния театър – Иван Вазов.

Друг спектакъл, посветен на кръглата годишнина, е „Двубой“. Той също ще може да бъде видян от варненци – във Фестивалния и конгресен център на крайморския град – на 23 юни от 19.00 часа.

Сцена от „Двубой“.

Пиесата е създадена по едноименната творба на Иван Вазов и е под режисурата на Мариус Куркински. Той е събрал звезди като Аня Пенчева, Пламен Димов, Павел Иванов, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

Отново на 23 юни, но този път от 19.30 часа и в зала 2 на Фестивалния конгресен център, варненци ще могат да гледат моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“ на драматурга Стефан Цанев. Представлението бе отличено с две награди „Аскеер“ – едната за водеща мъжка роля на Христо Мутафчиев, а втората – за режисурата на Стоян Радев.

Следващата спирка ще е Добрич, където на 24 юни, от 19.00 часа, в Драматичния театър „Йордан Йовков“ ще бъде поставен моноспектакълът „Караконджул“ по Николай Хайтов.

Сцена от „Караконджул“.

Той донесе „Икар“ за водеща мъжка роля на Валери Йорданов. В Органовата зала в Добрич – отново на 24 юни и от 19.00 часа – ще бъде игран моноспектакълът „Плач на ангел“.

В Шумен на 25 юни, в 19.00 часа, любителите на театъра ще могат да избират между две представления – моноспектакълът „Караконджул“ в ДКТ „Васил Друмев“ и „Плач на ангел“ в зала „Младежки дом“.

Следващата спирка е Сопот, където на 30 юни, от 19.00 часа в местното читалище ще бъде поставен спектакълът „Двубой“.

На 2 юли Националният театър започва гостуванията си в Пловдив – на 2 юли, от 19.00 часа, в Драматичния театър „Н. О. Масалитинов“ в Камерната зала ще се играе „Караконджул“. На голямата сцена по същото време пловдивчани ще могат да гледат „О, ти, която и да си…“ Няколко часа по-късно – от 21.30 часа в летния театър ще бъде поставен „Двубой“. „Плач на ангел“ ще се играе в Града под тепетата няколко дни по-късно – на 6 юли, от 19.00 часа в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.

В Ловеч Народният театър гостува на 7 юли, от 19.00 часа, в Драматичния театър – с „Плач на ангел“.

За любителите на театъра в Габрово важната дата е 8 юли. Тогава в Драматичния театър „Рачо Стоянов“, от 18.30 часа зрителите ще могат да гледат „Плач на ангел“, а в Дома на културата – от 20.00 часа ще бъде играна пиесата „Любовникът“ от Харолд Пинтър.

Сцена от „Любовникът“.

Тя донесе две награди „Аскеер“ – на Радина Кърджилова за водеща женска роля и на Деян Донков – за режисура.

В Казанлък Народният театър ще гостува с „Плач на ангел“ – на 9 юли, от 19.00 часа в Алиолувата къща.

В Ямбол срещата с публиката ще е на 16 юли, от 18.00 часа в местното читалище, където ще бъде поставен спектакълът „Любовникът“.

В Бургас турнето ще спре на 17 юли. Тогава бургазлии ще могат да гледат „Любовникът“ – от 18.00 часа, в Културен дом НХК.

Последната спирка ще бъде във Велико Търново, където на 22 юли жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможност да избират между два спектакъла. От 19.00 часа на сцената на Драматичния театър ще се играе „Любовникът“, а по същото време в Читалището ще може да се гледа „Бонбон“.

Сцена от „Бонбон“.

Това е моноспектакъл на София Бобчева, режисиран от Емил Бонев. Актрисата се превъплъщава в два образа – на скромната Цветанка, която се превръща във фолкфурията Марчела.