Алеята на торнадата се премести в българска Монтана

Торнадото, или смерчът, несъмнено е едно от най-страшните и зловещи творения на Майката Природа. За секунди може да унищожи цели населени места, да изкорени вековни гори и да отнеме живота на мнозина. По принцип въздушната стихия най-често се среща в Съединените американски щати, но на Балканите – в това число и в България – може също да се наблюдава. Макар и с по-слаба сила – най-вече като воден смерч, извисяващ се над Черно море. Но това явно вече се е променило. Ето и причините затова.

 

Неотдавна жителите на Монтанска област станаха свидетели на невиждан до този момент феномен. Те бяха „навестени“ от две торнада. Реакциите не закъсняха – социалните мрежи бяха залети от снимки, видеоклипове и развълнувани статуси. Най-куриозното е, че най-честите случаи на торнада, както вече писахме, се наблюдават в така наречената Алея на торнадата в Съединените щати.

Снимката е направена от Стефан Джурков.

Една от най-първите публикации е тази на Стефан Джурков от района на Козлодуй. На неговата фотография ясно се вижда как страшният смерч се спуска до земята и започва да засмуква тревата наоколо, в близост до мачтови трафопостове. Природното явление е наблюдавано около 18:30 часа, на 7-ми юни, понеделник.

Снимката е направена от Мариета Принова.

Другото торнадо е заснето от Боян Пунгов и Мариета Принова от село Златия, близо до град Вълчедръм. За щастие и двете „въздушни фунии“ не са причинили никакви сериозно щети. Няма информация за пострадали хора. Предполага се, че са били със сила от степен F0 или F1, съдейки по категоризацията на американо-японеца Тед Фуджита.

Впрочем, не е изключено тези природни феномени да зачестяват все повече в България – заради климатичните промени, предизвикани от глобалното затопляне.

Оттук може да видите и видеото на ютубъра Александър Сеньор Митов а.С.м  – хванало въздушната маса в действие –  в популярната платформа за видеосподеляне – https://www.youtube.com/watch?v=1GSx975WPgE .