За мисията на официалното облекло и ролята на изкуството в модата

В края на ноември 2022 година в галерия „Милениум“ на Васил и Анна Банови се проведе поредното събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“.

Фокусът бе върху официалното облекло.

Проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода – обясни, че официално е онова облекло, което има мисията да прекъсне и разчупи всекидневието, визуално да подчертае значимостта на конкретния момент, важността на конкретния случай.

Колкото и да е категоричен дрескодът за официалното облекло, има предостатъчно място за проява на индивидуалност, различност и нюансираност, стига тя да подсилва естетическото въздействие или пък да изпраща важно послание, подчерта проф. Стойков.

Христина Бобокова и проф. Любомир Стойков.

Водещата на събитието, Христина Бобокова – изкуствовед и арт мениджър, интерпретира влиянието на живописта върху развитието на модата и по-специално на официалното облекло. Тя даде конкретни примери с картините „Портрет на семейство Арнолфини“ от Ян ван Ейк и на „Портрет на мадам Х.“ от Джон Сингър Сарджънт.

„Изкуството и модата са били неотменно свързани още от древни времена, а официалното облекло е било фокус на творците през вековете.

Това особено добре се вижда в представителните портрети и фигурални композиции на живописта. Древната, средновековната, по времето на Ренесанса, а и модерната модна история винаги са отразявали социалните, политическите, религиозни състояния в обществото, икономическите и културни промени, настроения и нагласи“, обясни Бобокова.

Тя обърна внимание, че ролята на живописта е изключително важна при лансирането на официалната мода, защото изкуството е създадено, за да въздейства на хората, то внушава, образова, възпитава и налага тенденции.

Във вечерта, посветена на официалното облекло, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ирен Велковски, Радослава Лазарова и Радостина Долапчиева.

Станимира Йоцова, представя модел „Дара“.

Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща „Алегра“ и два пъти носител на „Златна игла“, даде началото на модното ревю, като предложи модел „Дара“, който е изработен от фин италиански тюл, с вмъкнати блестящи частици.

Горната част на роклята, който представлява корсет, е наситен с естествени щраусови пера, а фееричността в долната част е постигната от множество пеплуми. В аутфита са преплетени класическото черно, нюд нюанс и роуз голд. Тоалетът беше представен от топмодела Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022.

Мадлена Иванова представя роклята „Лунно сияние“.

Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд “Maison Estrella” и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, представи рокля „Амбър“, част от колекция „Лунно сияние“, която за първи път беше показана на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла“.

Аутфитът е изработен от копринена тафта, инкрустиран с кристали „Сваровски“ и беше представен от топмодела Мадлена Иванова.

Вероника Стефанова с дъщеря си Анжи.

Модното ревю завърши с две предложения на Радослава Лазарова – дизайнер на модния бранд „Блинк“, трикратен носител на „Златна игла“. Единият аутфит, който беше представен от Вероника Стефанова – Мис Свят България 2017 и лице на „Златна игла 2021“, бе елегантна вечерна рокля, чийто силует е тип „русалка“, с богата дантелена украса, инкрустирана с перли. Открояваха се женствените срязвания, а голият гръб бе основен акцент.

Второто предложение беше показано от тригодишната дъщеря на топмодела Вероника Стефанова – Анжи.

Анжи.

Тя дефилираше облечена с боди от червени пайети, а върху него беше с пола с червен и черен тюл на точици.

Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и  беше уважено от Мария Георгиева-Савова, Деси Бакърджиева, Есил Дюран, Павел Цветков, Албена Александрова, Гери Дончева Янков, Емил Янков, Росица Стойчева, Десислава Краваева, Стела Йорданова, Мая Косева, Виктория Лазарова, Мария Константинова, Ивелина Кунчева, Никол Предьова, Елена Кузмова.