“Тайната стая” на Микеланджело вече ви очаква

Мистериозната помещение се намира във Флоренция и от 15-ти ноември туристите за първи път ще имат възможността да видят какво наистина се крие в него.

 

За тези, които са добре запознати с историята – или по-скоро с биографията на именития ренесансов художник – знаят, че Микеланджело Буонароти въобще не е таил топли чувства нито към папа Юлий II (1443-1513), нито към папа Климент VII (1478-1534). Затова не е чудно, че италианският гений доста често се е опитвал да се скрие от главите на Римокатолическата църква, предполагайки се, че е използвал голяма мрежа от тайни скривалища.

Папа Юлий II (1443-1513) и папа Климент VII (1478-1534).

Редица историци и изследователи предполагат, че именно едно от тях е едно доста невзрачно помещение, служило за най-обикновен склад за въглища, намиращо се в Музея на Медичите, съобщава италианската медия Il Post.

„Тайната стая“ на Микеланджело Буонароти.

В мистериозната стая по стените ясно се виждат немалко скици на човешки фигури, нарисувани с въглен: нещо, което е напълно в стила на Микеланджело. Тя е дълга 10 м, широка 3 м и висока 2 метра. Открита е за първи път през 1975 г., по време на ремонти дейности. Оттогава до наши дни остава затворена за широката публика. Предполага се, че човекът на изкуството се е криел в нея от папа Климент VII от юни до октомври 1530 година.

Част от стенните рисунки, видени отблизо.

Ала неотдавна бе взето решението, че малки групи от по четирима души с екскурзовод ще могат да посетят стаята за максимум от 15 минути. До нея се стига по тясно стълбище, а броят на седмичните посетители ще бъде ограничен до 100 души. Билетите ще струват към 20 евро на човек: „Ограниченият брой посетители за един времеви интервал се дължи на необходимостта да се редуват периоди на излагане на LED светлина с продължителни периоди на тъмнина.” – заявиха от музея.

Музеят на Медичите, намиращ се на Вия ди Серви 12 във Флоренция.

За повече информация – https://www.museodemedici.org/biglietti-e-orari.html.