„София Филм Фест“: Откриване, програма и специални гости

Ето че дойде и часът на 25-ото издание на „София Филм Фест“, който ще се проведе от 14-и до 30-и септември. Фестивалът, който миналата година бе първият отложен в света заради избухналата пандемия от COVID-19, но и първият, който възобнови програмата си, е подготвил множество награди и изненади за киноманите. Затова няма нищо чудно, че надсловът на юбилейното културно събитие е „Срещни киното!“. А ето какво друго се знае до момента:

 

Пресконференция

„Дом на киното“, намиращ се на улица „Екзарх Йосиф“ 37 в София.

На 8-ми септември, в сряда, официално бе представен бъдещия формат на фестивала. Но преди да започне в 12:00 часа в „Дом на киното“, от 10:00 часа бе показан шедьовърът на Леван Когуашвили – „Брайтън 4“, за който вече писахме.

Камен Балкански и Стефан Китанов.

Събитието бе открито и водено от организатора на феста – филмовият продуцент Стефан Китанов и от Камен Балкански, директор на бюро „Творческа Европа МЕДИА“. Те не само благодариха на задружните усилия (финансови, творчески или организационни) на всички, включили се в предстоящия софийски фестивал на седмото изкуство, но и гарантираха, че цялото мероприятие ще бъде проведено, като се спазват всички препоръчителни противоепидемични мерки. Да припомним, че коронавирусът удари директно киноиндустрията, като това се отрази и на творците ни, заети във филмопроизводството, за които 2021-а се оказа изключително трудна.

Всъщност филмовият фестивал е „витрината“ на това, което ние правим зад нея. „София Филм Фест“ е мястото, което събира нашата любов към киното вече 25 години… На добър час, на фестивала. Надявам се да има пълни зали, на 50%, разбира се, и здрави и щастливи хора, които да гледат филмите от програмата. Благодаря ви!“ – гласеше емоционалното послание на Камен Балкански по време на пресконференцията.

Финландия и Германия също присъстваха

От сцената Стефан Китанов покани Нейно Превъзходителство Кристина Кувая-Ксантопулос, сегашният посланик на Република Финландия в България, и Марина Лудеман, директор на „Гьоте-институт“ в София.

Отляво: Нейно Превъзходителство Кристина Кувая-Ксантопулос, отдясно: Стефан Китанов.

Елегантната и фина посланичка най-напред благодари на всички за отдадеността и усилията им по време на пандемията и сподели личните си впечатления за това как коронакризата се отразява на културния сектор както в България, така и във Финландия. Въпреки важната роля на изкуствата, повдигащи духа на всички по време на COVID-19, трудностите и изпитанията, през които всички творци е трябвало да преминат, не са останали незабелязани.

Мика Каурисмаки.

Наред с това Нейно Превъзходителство съобщи и за предстоящите дни на финландското филмово изкуство в София, в рамките на които ще бъдат прожектирани визуалните разкази на талантливия кинорежисьор Мика Каурисмаки („Хелзинки-Неапол цяла нощ“ (1987), „Зомби и влакът на призраците“ (1991), „Тримата мъдреци“ (2008) ). Финландецът, който ще дойде на фестивала, за да получи Наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното, ще представи най-новото си заглавие – „Една спокойна нощ“. Тяхната сънародничка – Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, също ще зарадва своите фенове с присъствието си.

Отляво: Марина Лудеман, отдясно: Стефан Китанов.

След това думата бе дадена на Марина Лундеман, която разказа по-обстойно за творчеството и заслугите на съгражданина си Андрес Файел в света на документалните филми. По време на форума ще бъдат показани двете му най-нови заглавия – „Бойс“ (за немския скулптор Йозеф Бойс) и „Екоцид“.

Андрес Файел.

Ще откриете аспекти, които досега не сте знаели за Бойс… Така че имам голямото удоволствие да ви поканя да откриете творчеството на този голям немски документалист и да се срещнете с него на живо – тук, в България.“ – подчерта директорката на „Гьоте-институт“.

Няколко думи от Леван, Андрес, Мина и Весела

Отляво: Леван Когуашвили, отдясно: Весела Казакова и Мина Милева .

Чрез специални видеосъобщения се включиха талантливите кинотворци Леван Когуашвили, Андрес Файел, Мина Милева и Весела Казаковарежисьорското дуо на „Жените наистина плачат“, за които неотдавна писахме, а сега са начело на журито на тазгодишния Венециански филмов фестивал. Всички бяха крайно ентусиазирани и развълнувани за предстоящите дни на седмото изкуство в българската столица. Разбира се и четиримата поздравиха киноманиаците и им пожелаха да си прекарат приятно и да се наслаждават на културното събитие.

Отляво: Светослав Овчаров, отдясно: Стефан Китанов.

Известният режисьор Светослав Овчаров („Сляпа събота“  (1989), „България – това съм аз!“ (1999), „Летете с Росинант“ (2007) ), който бе сред присъстващите в салона, бе извикан на сцената, за да каже няколко думи за новата си лента – „Второто освобождение“. Тя разказва за събитията по време и след 9-ти септември 1944 г., когато България е била окупирана от Съветския съюз. Премиерата на кинолентата е обявена за 17-ти септември в кино „Люмиер“.

Знаете, че в последните години има непрекъснато говорене за това дали историята трябва да бъде пренаписвана, или не. Моето скромно мнение е, че за историята трябва да се говори. Въпросът е от кого е написана и как допълнителните документи, които се разкриват в нея, ни показват уж това, което вече знаем. Не е много весел този филм, но така се получава.“ –  коментира Светослав Овчаров.

Отличените творци

От ляво надясно: Корнел Мундруцо, Янко Терзиев, Раду Чорничук и Юли Жербасе.

Освен Мика Каурисмаки, специални награди лично ще получат унгарският режисьор Корнел Мундруцо, филмовият критик Янко Терзиев, румънският кинорежисьор Раду Чорничук и бразилската режисьорка Юли Жербасе.

Програма на „София Филм Фест“

Оттук можете да видите пълната програма на всички предстоящи културни събития от 25-то издание на „София Филм Фест“ – https://siff.bg/bg/program .

Списък с гостуващите лица

Тук публикуваме списъка на всичките поканени гости. До този момент, както свидетелства Китанов, всички са потвърдили участието си. На тях ще им бъдат издадени специални пропуски, с които да могат безпроблемно да дойдат в България по време на четвъртата вълна на пандемията.