„Златният лъв“ отиде във Франция

Голямата награда на Венецианския фестивал – „Златен лъв“ бе присъдена на френския филм „Събитието“ на режисьорката Одри Диван. Ето още любопитни подробности около наградите.

 

В „Събитието“ действието се развива през 1963 г. във Франция. Главната героиня е френска студентка, която забременява и иска да направи аборт, защото раждането на дете изобщо не ѝ влиза в плановете. Тя иска да продължи да учи в университета. В същото време законите във Франция по онова време забраняват аборта. Така, от една страна героинята е изправена срещу лекарите, от които никой не иска да рискува и да извърши престъпление, а от друга – тя има пълната подкрепа на приятелката си, която направо се ужасява от мисълта, че може да забременее.

Рекламният плакат на „Събитието“.

През 2007 г. филмът на Кристиан Мунджиу „4 месеца, 3 седмици и 2 дни“ спечели голямата награда на кинофестивала в Кан. Сюжетът също е изграден около забранения аборт в Румъния по време на Чаушеску. Тогава филмът поставя началото на новата румънска вълна в киното и е доказателство как една съвсем обикновена история може да се превърне в екзистенциална драма. В същото време румънският филм бе със силно социално и политическо послание.

Французойката Одри Диван, която има зад гърба си вече няколко сценария, и наскоро се насочи към режисурата, дори не е мечтала, че филмът ѝ може да има подобен успех. Но вече е отминало времето, когато във Франция историци и философи формулираха основните идеи в киното. Други са любимците на журитата.

Наградата на името на Марчело Мастрояни бе присъдена на многообещаващия актьор Филипо Скоти, който играе младия Паоло Сорентино в квазиавтобиографичния филм „Ръката на Бога“ на известния италиански режисьор и сценарист.

Специалната награда отиде за филма „Дупката“ на италианския режисьор Микеланджело Фрамартино.

Рекламният плакат на „Ръката на Бога“.

Италианците участваха с цели пет филма в конкурсната програма на фестивала и очакваха с нетърпение, че „Златният лъв“ ще отиде или при Сорентино, или при Фрамартино. Но „Ръката на Бога“ на Сорентино отнесе само Гран При на журито. Това разстрои режисьора. Получавайки наградата си, която е втората по значимост на Венециалския фестивал, Сорентино не вдигна поглед от благодарствената си реч и сякаш едва сдържаше сълзите си.

За най-добър режисьор бе обявен Джейн Кемпион (за филма „Властта на кучето“), а за най-добър сценарий бе отличена Маги Джиленхол ( за „Изгубената дъщеря“).

Пенелопе Крус с наградата си.

Пенелопе Крус отнесе приза за най-добра актриса за ролята си в „Паралелни майки“ от Педро Алмодовар. Сред мъжете бе отличен за играта си филипинския актьор Джон Арсилия, който се превъплъщава в образа на корумпиран журналист, който се бори с мафията във филма на Ерик Мати „На работа- 2: Изчезналата осморка“.

Руското кино не остана незабелязано. Филмът „Кръгови кръстовища“ на Екатерина Селенкина, показан в дебютната програма „Седмица на критиката“, бе отличен с награда в специалната конкурсна програма за жени режисьорки под четиридесет години. Руснаците се радват и на още един факт – в „Събитието“ композиторите на филмовата музика са родени в Русия. Това са братята Евгени и Саша Галперин, които от години живеят и работят в Париж.