„Брайтън 4“ – шедьовърът на Леван Когуашвили

Когато става дума за грузинско кино, малко са филмите, които или веднага могат да ни грабнат вниманието, или които сме гледали. Но през последните десетилетия филмовата индустрия в Грузия започна да създава все по-интересни и качествени киноистории. Разбира се, част от успехите ѝ се дължат на даровития грузински филмов режисьор Леван Когуашвили („Дълг“, „Грузински жени“, „Слепи сведения“). Неговият последен шедьовър се нарича „Брайтън 4“ (ბრაიტონი 4) и бе показан на 25-ото издание на „София Филм Фест“ (за който по-късно подробно ще ви информираме). Ето какво трябва да знаете за лентата:

 

Историята започва в Тбилиси, Грузия. Бившият борец Кахи се грижи за съпругата си със счупен крак. Налага му се да излети за Съединените американски щати, за да доведе обратно сина им Сосо.

Кадър от филма: Отляво е Кахи, а отдясно – Сосо.

После го виждаме пред леко занемарена сграда в Брайтън Бийч, Бруклин, където разбира болезнената истина – наследникът му не следва медицина, както е казал на родители си. Сосо работи като хамалин, за да изплати дълговете си към рускоезични босове, натрупани заради проиграни пари на комар – близо 14 хил. долара.

Младият грузинец не само иска да излезе „на чисто“, но и да се дипломира в Медицинския университет, а след това да се омъжи за рускинята Лена. А за да изпълни последното си желание – за да получи „зелена карта“ – му трябва богата зестра.

Сцена от филма.

Междувременно баща му Кахи се запознава с останалите обитатели на хостела – всичките имигранти от бившия Съветски съюз – грузинци и казахи. Поради тази причина персонажите говорят ту на грузински, ту на английски, ту на казахски, ту на руски. Заради благия си нрав Кахи бързо се сприятелява с всички – пеят народни песни, ядат традиционно грузинско сирене, вдигат наздравици за родината. Ала желанието му да помогне на сина си го вкарва в опасна мисия… Въпреки това развитието на сюжета е хем комично, хем драматично, хем трагично. А доколкото се вижда и подразбира – ние българите имаме много общо с грузинците.

Между другото, „Брайтън 4“ вече е високо оценен и отличен. По време на престижния американски кинофестивал „Трайбека’ 21“ получи награди за „Най-добър филм“, „Най-добър актьор (Леван Тедиашвили в ролята на Кахи) и „Най-добър сценарий“ (Борис Фрумин и Леван Когуашвили). Тепърва се очаква шедьовърът на Когуашвили да покори и други елитни филмови фестивали. Лентата е съвместна продукция на Грузия, Русия, България, Монако и Съединените щати. В нея ще видим и други талантливи актьори: Георги Табидзе, Надя Михалкова и Кахи Кавсадзе.

За да разберете какво точно се случва с Кахи и Сосо, може да гледате „Брайтън 4“ на 14.09.2021 в рамките на „София Съмър Фест“ от 18.30 ч. и на 15.09.2021 в Кино „Люмиер“ от 20.30 часа. А оттук може да видите трейлър на филма – https://www.youtube.com/watch?v=2yHv-zd6IVQ .