„Музите“ на шестнадесет – за цяла България те са плам

„Аз съм само 16-годишен, според съседите изпечен хулиган, а аз съм само 16 годишен, за цялото семейство аз съм срам“ – изпяха преди повече от 16 години група „Монолит“.

 

Припомняме ви тази песен по повод 16-ото идание на Международния фестивал за изкуствата „Музите“, провело се в Созопол. Там, като че ли отвсякъде се чуваше -„Аз съм само 16-годишен, за цяла България съм плам“.

Ето какво разказа специално за Banker Special Лили Спасова от изпълнителната Агенция за българите в чужбина към Министерството на външните работи, която от много години е партньор на Фестивала.

Лили Спасова.

„През годините нашата институция е привличала участници от най-различни държави. Тази година, например, имаше заявки от български общности от осем държави. Те участваха в различни възрастови групи и с различни изкуства – с пиано, цигулка, народни танци. Имахме две групи от Молдова, група от Австрия, от Кипър, от Украйна, от Косово, от Великобритания, откъдето по покана на Агенцията пристигна балерината Марчела Василевна Димитрова, която бе и член на журито.

Тя проведе уоркшоп с над 70 деца, като им демонстрира различни техники не само  от класическия, но и от модерния балет. Освен това в журито привлякохме и сънародникът ни – музикантът Кирил Милчев, който вече 30 години живее в Норвегия. Гостува ни и директорката на българския център в Париж – „Родна реч – омайна“ заедно с талантливите си ученици, представили се с пиано и изобразително изкуство.

В рамките на фестивала Агенцията за българите в чужбина обикновено организира изложба, но тази година нямаше как да го направим, затова представихме кратко филмче с изпълнения на българчета, живеещи в чужбина.

В това филмче се чуха откъси от литературни творби, с които децата са участвали в детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. Те бяха подготвили текстчета, написани от тях или от техни връстници, които прочетоха пред публиката. Беше много вълнуващо и публиката се зареди с голяма доза патриотизъм.

Преди това бе представена националната инициатива за насърчаване на детското четене, като бе представена писателката Божидара Ангелова с нейната последна книга „Здравей, Книгария“.

След това последва конкурсната част в категория „Кино“. Така – на пресечната точка на различни изкуства се видя колко много таланти България има по света.

Памела Ран, която е директор на българското училище „Родна реч – омайна“ в Париж, призна, че там – във Франция не могат да се видят толкова много таланти на едно място.

Не за първи път чуваме подобни признания. През годините фестивалът „Музите“ се утвърди като много значим за младите хора – не само за децата тук, в България, но и за българите от чужбина. Той е доказателство как чрез изкуства границите се премахват и се създават красиви приятелства.

И те докосват всички – и децата на по 5-6 години, които са нашите малки балеринки, и тези на по 10, 11 и 12 години, които демонстрират уменията си в танцовото изкуство, в народното пеене, в класическия театър, във фотографията, пианото, цигулката, инструментала, в класическото пеене.

На Фестивала участва пианистката Ан-Мишел, която е отличавана с много награди по света, свирила е в „Карнеги Хол“, но дойде в България, за да докосне и нашата публика. Същото мога да кажа и за Лора Бочева, която живее в Австрия и във Виена учи пиано, но и не престава да посещава българското училище.

Всички те ни дават самочувствието, че децата на България, където и да се намират по света, бележат големи успехи – българските деца са много талантливи и буквално правят чудеса, запалвайки с въодушевление сърцата и душите на публиката си.

А ето и наградените в някои от най-оспорваните категории, които специално за Banker Special разкри Мая Зарчева.

Театър: В Първа възрастова група от 5 до 12-годишна възраст първо място спечели „Театро – Ателиери“ от Румъния със спектакъла си „Перфект“ и художествени ръководители Екатерина Ротаро и Тудор Ротаро.

Второ място бе спечело от софийското Театрално студио „Смехурко“ за „Сватбата на мишлето Мики“ с художествен ръководител Цвета Лазарова.

Третата награда бе присъдена на театралната школа „Пластилин“ за „Пепеляшка“ с художествен ръководител Людмила Даскалова.

Във Втора възрастова група – от 12 до 18-годишна възраст Първо място бе присъдено на Театрална школа „Ер малък“ от Благоевград. Те впечатлиха журито със спектакъла си „Ревизор“ с ръководител – Бранислав Митов.

Сцена от „Съмнителната истина“.

Във Втора възрастова група бяха присъдени две втори места – на Театрално студио „Смехурко“ с художествен ръководител – Цвета Лазарова за „Съмнителната истина“ и на Театрално студио „Мелпомена“ при Средно училище Свети Константин-Кирил – философ в Пловдив за „Урок за дъщерите“ с художествен ръководител Мая Анастасова и режисьор – Альона Пейкова.

Имаше и две трети награди – едната бе връчена на „Think art“ от Румъния за спектакъла Dear Nelly на Орбан Люли, а втората – на Театрална група „Талантливите“ за спектакъла „Шарлатани“ с художествен ръководител – Александър Недев.

Сцена от „Урок за дъщерите“.

Сред музикалните изпълнители има имена, които трябва да запомните, защото със сигурност ще ги чувате и в бъдеще.

В Първа възрастова група имаше две първи места – на Леон-Давид Александров, който свири на китара и е от Габрово, като посещава центъра „Звезди в аванс“ на Валя Танева и Радослав Танев. А втората награда бе връчена на Петя Стойчева от „Фа диез“.

Във Втора възрастова група безапелационният победител бе харизматичната и невероятно талантлива пианистка и певица Наталия Ковачева от „Бижу“ Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова.

За финал може само да припомним думите на германския теолог Адолф фон Харнак, който казва, че „Нищо не може да направи човека толкова силен, колкото доверието, което му се гласува“.

Така и публиката на „Музите“ може да е сигурна, че Международният фестивал ще продължи да създава силни приятелства за цял живот и да открива ярки таланти, които да разпалват постоянно националното ни самочувствие.