„Кралят на Холивуд“ – изпълнителният директор на Disney Боб Айгър се пенсионира

След 15 години работа, начело на Disney, Боб Айгър обяви, че се пенсионира. Той ще бъде наследен на поста от Боб Чапек – човекът, който  до този момент отговаряше за тематичните паркове на компанията и за маркетинговите й продукти.

 

Боб Чапек.

Тъй като Боб Айгър се оттегля по-рано от предвиденото, той ще поеме поста изпълнителен председател и ще помогне за плавното предаване на щафетата до изтичането на договора му на 31 декември 2021 година.

В специално изявление Боб Айгър обяви:

„Успешното начало на бизнеса, насочен директно към потребителя, и  започналото интегриране с Twenty-First Century Fox, е най-подходящият момент, в който компанията плавно да премине под управлението на нов изпълнителен директор“.

Оттеглянето му е повод да си припомним някои по-интересни моменти в професионалния и личен път на „краля на Холивуд“:

Началото

Робърт Алън Айгър е роден в Бруклин, Ню Йорк. Следва в „Итака колидж“, където през 1973 г. завършва с magna cum lade специалността „Телевизия и радио“.

През 1974 г. започва работа в ABC в Ню Йорк. Постепенно расте в компанията, докато най-накрая става изпълнителен директор в една от най-мощните индустрии в света. Започва със 150 долара на седмица в студиото на ABC, за да стигне до над 60 милиона долара годишно.

През 1999 г. Айгър застава начело на Disney International, а година по-късно е назначен за втория в компанията и е подчинен на тогавашния изпълнителен директор Майкъл Айснър.

Развихрянето в развлекателната индустрия

След като Айгър става изпълнителен директор на Disney на 1 октомври 2005 г., акциите на компанията скачат с 492% процента.

Докато е начело на ABC Entertainment, той е човекът, който дава шанс Дейвид Линч да реализира проекта си „Туин Пийкс“. Въпреки че сериалът е спрян след два сезона, той успява да привлече вниманието на други известни режисьори като Стивън Спилбърг и Джордж Лукас.

Айгър работи и заедно с Джордж Лукас по идеята му за шоу, базирано на „Индиана Джоунс“. Макар и начинанието да не е особено успешно, Лукас не забравя риска, който Айгър е поел заради него и това накланя везните в негова полза по-късно, когато взима решение да продаде Lucasfilm на Disney.

През 2009 г. Айгър ръководи операцията по придобиването на Marvel за 4 млрд. долара. Така Disney получава достъп до библиотеката  с комикси на Marvel, които им осигуряват рекордни приходи.

Disney продължава да се разраства и след като купува Lucasfilm. През 2018 г. компанията на Айгър придобива 21st Century Fox, която по онова време е собственост на милиардера Рупърт Мърдок (след продажбата той става един от най-големите акционери в Disney).

Личен живот

През 1995 г. Айгър сключва втори брак – жени се за журналистката Уилоу Бей, която по онова време е водеща на новините през уикенда по „Добро утро Америка“. Те все още са заедно, живеят в Брентуд, Калифорния и имат две общи деца. Първият му брак е с Катлийн Сюзън, с която се развежда заради многобройните си пътувания. От нея има две дъщери.

Приятелства

Боб Айгър е известен като един от най-влиятелните бизнес лидери в света. Според  Forbes богатството му е в размер на 690 млн.  долара. Time го обяви за бизнесмен на 2019 година.

Едно от първите сериозни начинания на Айгър е да свърже Disney с Pixar. По онова време двете компании са в обтегнати отношения, но той  вярва, че Disney Animation ще помогне за разчупването на ледовете.

Преди официално да стане главен изпълнителен директор на Disney, Айгър се обажда на Стив Джобс – мажоритарен акционер в Pixar – да го информира, че могат съвместно да работят в бъдеще.

През 2006 г. от Disney обявяват, че ще придобият Pixar за 7.4 милиарда долара, като Стив Джобс става мажоритарен акционер в Disney. Двамата са много добри приятели до края. Месец след кончината на Джобс, Айгър се присъедява към борда на Apple, където е до 2019 година.

Айгър е добър приятел и на телевизионната водеща Опра Уинфри, която е признавала, че ако се кандидатира за президент на Съединените щати, тя без всяко колебание ще го подкрепи.

Политически позиции

Малко след като Доналд Тръмп бе избран за президент, Айгър се присъедини към Форума му за стратегически и политически инициативи. Той представлява своеобразен съвет на старейшините – бизнесмени, които трябва да дават идеи как да се повиши икномическият растеж и броят на работните места в Съединените щати.

През 2017 г. обаче Айгър престана да бъде част от Форума, след като Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.