„Барбенхаймер” – новият кинематографски феномен

На 21-ви юли, петък, бе световната премиера на двете дългоочаквани кинозаглавия: „Барби” на Грета Гъруиг и „Опенхаймер” на Кристофър Нолан. И двата филма не само постигнаха блестящи резултати, но и счупиха множество рекорди. Разказваме ви защо:

 

Феноменът „Барбенхаймер“ (портманто от заглавията на двете ленти) официално влезе в историята на боксофис класациите – двете противоположности на седмото изкуство, излезли по кината на 21-ви юли, отбелязаха не само рекорден брой зрители в киносалоните на въпросния уикенд, но и спечелиха само 235 млн. долара.

По информация на Euronews, „Барби“ на Грета Гъруиг е изкарал 182 млн., а творбата на Кристофър Нолан – 93 млн. долара. Докато първият визуален разказ ни пренася в розовия и вълшебен свят на най-известната кукла в света, то вторият ни запознава с американеца Робърт Опенхаймер, участвал при разработването и пласирането на първата атомна бомба в света.

Грета Гъруиг и Кристофър Нолан.

Важно е да се спомене, че „Барби” счупи още няколко рекорда: за първи уикенд за филм, режисиран от жена, изпреварвайки „Капитан Марвел“ (153,4 млн. долара) и за песента на Райън Гослинг I’m Just Ken, гарантирайки близо 1 млн. стримвания в Spotify за отрицателно кратко време. Допълнително това е третият филм на Грета Гъруиг, който е толкова високо оценен в платформата Rotten Tomatoes, славеща се с острите си и негативни критики.

В интерес на истината, и „Барби“, и „Опенхаймер“ бяха последните филми от календара за 2023-а, които получиха масирана глобална кампания преди премиерите си. Фактът, че две киноленти успяха едновременно да постигнат такъв висок успех, е забележителен – нещо, което Холивуд мечтаеше още от времето на пандемията.

На заден план, обаче, се очертава катастрофа, тъй като холивудските студия продължават да се карат със стачкуващите актьори и сценаристи за справедливи договори.

Едно е ясно, „Барбенхаймер” продължава да жъне огромни успехи и неслучайно получи своето почетно място в златната история на Холивуд.