Въздигане, поглед от звездите и усмивка към града отдалече

София кипи от културен живот. Ако не вярвате, вижте трите изложби, които се откриват в един ден – на 14 септември. Ще ви е трудно да изберете на коя искате да присъствате. За да ви спестим главоблъсканицата, ето и нашия съвет. Може да не се съобразите с него, но звучи като упътване за космонавт. Първо – „Въздигане“, после „Поглед от звездите“, а накрая „Градът отдалече“.

 

Въздигане. Първият випуск

В Софийската градска художествена галерия от 18.00 часа се откри изложба с работи на художниците от първия випуск на Националната художествена академия. Ако искате да върнете времето назад и да видите как са изглеждали младежите Александър Божинов, Андрей Николов, Асен Белковски, Господин Желязков, Димитър Даскалов, Димитър Радойков и още много други наши класици, ще трябва да „прескочите“ 125 години назад и да се озовете в 1896 година. Имайте предвид, че Националната художествена академия се учредява осем години след Софийския университет. И за необходимостта от Държавно рисувално училище са се водили много спорове и дискусии – но Константин Величков – тогавашният министър на народното просвещение, обединил усилията си с членовете на Дружеството за поддържане на изкуствата и заедно подготвили законопроект, така че никой да не може да оспори, че България има необходимост от свое Държавно рисувално училище – днес Национална художествена академия.

В първия випуск са приети 48 учащи и днес ще може да се уверите по-добре ли са рисували от днешните кандидат-студенти за Академията? По-високи ли са били изискванията тогава в сравнение с днес? Възможно ли е било сред тях да има „връзкари“? В изложбата ще бъдат показани над 80 творби, благодарение на които ще успеете да си отговорите на въпросите. В изложбата са включени и работи на техните учители – първите преподаватели в Държавното рисувално училище – имена като Иван Мърквичка, Ото Хорейши, Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Ангелов, Борис Шац.

Поглед от звездите

Половин час по-късно – от 18.30 часа в Полския институт се открива изложба „Поглед от звездите“, посветена на 100-годишнината от рождението на полския писател, фантаст и философ Станислав Лем. Авторката – художничката Красимира Друмева е нарисувала 11 картини, които са вдъхновени от романите на Лем и доказват неговата пророческа дарба – способността му да види бъдещето днес. Друмева, която освен художник, е и преподавател по графичен дизайн и визуална комуникация във Великотърновския университет, използва в картините си техниката на фотографския колаж, която се оказва много подходяща, за да предаде идеите на Станислав Лем.

Градът отдалече

След като „хвърлите“ един поглед на пренесеното бъдеще от романите на Лем в галерията на Полския институт, не пропускайте и изкуствоведската лекция от 18.30 часа в Галерия ONE в рамките на изложбата „Градът отдалече“. Французойката – изкуствоведката архитект Набила Метаир ще ви разкаже за политиките на Регионалния фонд за съвременно изкуство на френския Център-Долина Лоара, който подкрепя експерименти с видеоарт, включително и с поглед назад към миналото, когато през 60-те години на мода е била архитектурната утопия.

Утре (15 септември) от 18.30 часа следва изкуствоведската лекция на арх. Тодор Михайлов, който ще говори за архитектурните и литературните утопии. На 16 септември арх. Александър Йончев ще разкрие ролята на архитектурната утопия в града на бъдещето.

На 20 септември арх. Любо Георгиев ще ви разкрие гъделичкащото удоволствие от това да си заинтересован изследовател в сферата на градската архитектура. На 21 септември сценографът Венелин Шурелов ще ви обясни какви обещания и опасности крият новите медии за архитектите и визуалните артисти, а на 23-и септември арх. Стефан Аспарухов ще отговори на въпроса има ли шанс земеделските територии в България да се трансформират в зареждащи с творчески импулс пространства като долината на Лоара. Поради пандемичните мерки, за да присъствате на лекциите, е необходимо предварително да се регистрирате.